Egymást ütik a jobbikos vezetők, újabb leleplezések jöhetnek

Szávay István
Vágólapra másolva!
Volner János, a Jobbik korábbi alelnöke, frakcióvezetője nem kevesebbet állított egy tegnapi televízióinterjúban, minthogy egykori pártjában eldurvuló hatalmi harc alakult ki Szávay István képviselő és a párt egyik legbefolyásosabb szereplője, Szabó Gábor pártigazgató között. Bár a politikus nem mondta ki, de erősen azt sugallta, hogy az antiszemita botrány kipattanásában komoly szerepe lehet a párt felső vezetésében való háborúnak, ami a pártfinanszírozási botrány utána a pártkassza kulcsáért indult meg. Ebből akár egy újabb pártszakadás lehet.
Vágólapra másolva!

Teljesen más megvilágításba került a Jobbik minap kirobbant antiszemita botránya Volner János tegnap reggeli nyilatkozatával, amit a TV2 Mokka című műsorában tett. Ahogy beszámoltunk róla, a héten nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen az hallható, ahogyan Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője azzal dicsekedett párttársainak, hogy leütött egy zsidó nőt egy szórakozóhelyen, mert az „beszólt neki”. A jobbikos politikus a történteket követően tagadta a támadást, ugyanakkor elismerte, hogy minősíthetetlen stílusban beszélt. Egy nap ráadással lemondott az Országgyűlés jegyzői pozíciójáról, valamint a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről, parlamenti mandátumát viszont megtartotta. A Jobbik korábbi frakcióvezetőjének megnyilvánulásával újabb kanyart vett a botrány, hiszen kiderült, jelenleg milyen állapotok uralkodnak az egykor egységes pártban. Szavaiból az tűnt ki, hogy a „zsidónő-verő” ügy csak a jéghegy csúcsa, a háttérben nagyon komoly hatalmi harc bontakozott ki.

A pártfinanszírozási botrány miatt megindult a harc a kasszakulcsért a Jobbikban

„Van olyan kijelentés, és a nőverés az ilyen kijelentések közé tartozik, ami után nincs helye az adott embernek a közéletben” – indított szokatlanul keményen Volner János a Mokkában, utalva arra, hogy Szávay Istvánnak normális helyzetben vissza kellene adnia a parlamenti mandátumát. „Milyen baráti társaság az, ahol nőveréssel dicsekedni lehet?” – tette fel a Jobbikban uralkodó normákkal kapcsolatos kérdését a politikus, hogy aztán hozzáfűzze, hogy ennek még csak sportértéke sincs. Volner elmondása szerint korábban már jelezte, hogy „ezzel a pedigrével” hiába kopogtatnak a Spinoza Ház ajtaján. A beszélgetés legérdekesebb részére akkor került sor, amikor a Jobbikból kilépett politikus elkezdte taglalni egykori pártjában meglévő, a nyilvánosság számára nem ismert konfliktusokat.

Hova vezethető vissza a párt vezető politikusai közötti súrlódás? Volner elmondása szerint azzal, hogy Szabó magára vállalta a párfinanszírozási botrányt, alaposan meggyengültek a pozíciói a párton belül, amit Szávay igyekezett kihasználni.

Portálunk úgy értesült, hogy alapvetően egy hatalomtechnikai küzdelem bontakozott ki közöttük. A zsidó emberekről becsmérlően megnyilvánuló politikus alaposan megnyirbálta volna Szabó hatáskörét: ugyan meghagyta volna pártigazgatónak, azonban csak és kizárólag az alapszervezetekkel kapcsolatos ügyeket bízta volna rá. Ez pedig azt jelentette, hogy

Szávay szembeszállva a párt egyik legbefolyásosabb politikusával, elvette volna tőle a létező legfontosabb területet: a kasszakulcs kezelését.

Ezzel párhuzamosan pedig igyekezett egy hasonló pozíciót kiharcolni magának. Információink szerint Szávay igyekezett azt meglovagolni, hogy a frakciótagok elsősorban Szabóra haragudtak a kétes jogi megalapozottságú pénzügyi manőverek miatt.

Volner: Az antiszemita botrány a Jobbik-féle néppártosodás igazságpróbája

A Jobbik egykori alelnökének mondataiból arra lehet következtetni, hogy Szávay meg fogja úszni a botrányt, hiszen elmondása szerint

a kamarillapolitikában nagyon fontos szerepe volt Sneider Tamás hatalmának megszerzésében, és most a rendszerben való tartásával azt hálálják meg neki, hogy megtette a megfelelő szolgálatokat.

Szávay István jobbikos képviselő törölgeti a homlokát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem sokkal később hozzátette, hogy a zsidózó képviselő fontos támasza a Jobbik elnökének. Volner szerint ennél sokkal több dolog nem írható a javára, mivel „nem igazán mérhető a politikai teljesítménye”, és botrányok is kötődtek a nevéhez. Utóbbi kapcsán kiemelte a péniszakciós mutatványát, ami miatt Pumpás Pistának becézik a párton belül, valamint a HÖK-ös időszakának sötét oldalait.

– tért vissza még egyszer Szávay ügyére.

Széthúzás az egykor egységes Jobbikban

Ha abból indulunk ki, hogy Volner állításai helytállóak, akkor minden eddiginél nagyobb a baj a Jobbikban. Ugyanis a választási kampány óta folyamatosan megy a harc a párt felső vezetésében, azzal a kitétellel, hogy a szereplők mindig mások. Mivel mind Toroczkai Lászlóékkal, mind Volner Jánosékkal jelentős számban váltak ki politikusok, szimpatizánsok a szervezetből, így egy egyre szűkülő politikai közösségként lehet meghatározni a Jobbikot. Ezt a szimpatizánsok tekintetében a közvélemény-kutatások is alátámasztják, több intézet is azt mérte, hogy pár hónap alatt a kormányváltást hirdető párt támogatottsága a harmadára csökkent. Közben

a párt történetében soha nem látott módon a politikusok egymásra terhelő hangfelvételeket készítettek, amelyeket nem egy alkalommal nyilvánosságra is hoztak.

Emlékezetes, Szávay zsidózását megelőzően Stummer János alelnök számára kellemetlen beszéd került a médiához, amelyben a Jobbik gyakornoki programjának prostitúciós jellege ellen emelt szót. Az újabb belháborúhoz hozzátartozik, hogy az áprilisi választás óta négy képviselő is otthagyta a Jobbikot, így mintegy hatodával csökkent a honatyáik száma, ami komoly feszültségeket generált. Ezzel párhuzamosan a párt anyagi lehetőségei folyamatosan szűkülnek, így beindult a marakodó effektus. A Sneider-féle pártvezetés minden bizonnyal újabb távozókkal számolhat, és ezzel együtt egy újabb pártszakadást könyvelhet el.