30 százalékos béremelés jöhet a közigazgatásban

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az egyeztetés a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők béremelését megalapozó törvénytervezetről. A kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel a kormány újabb lépést tesz Magyarország versenyképességének javítása érdekében. Csökken a bürokrácia és még hatékonyabbá válik a kormányzati munka. Emellett jelentősen javul a közigazgatásban dolgozók, azon belül kiemelten a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselők anyagi megbecsülése. A tervezetet a közigazgatási érdekvédelmi szervezetek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) keretében véleményezhetik, majd azt követően kerül az Országgyűlés elé.
Vágólapra másolva!

A kormány egyik fontos célja, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, mint ahány emberre valóban szükség van. A bürokrácia csökkentésével azonban párhuzamosan béremelés is lesz a kormánytisztviselőknél.

A törvényjavaslat ennek megfelelően tartalmazza az átfogó béremelési program megindítását a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők számára, akiknél a tervek szerint 2019-ben átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg, ezen belül egyéni eltérések lehetnek.

Hatékonyabb lesz a kormányzati igazgatási szervezetrendszer, a nemzetet magas színvonalon szolgáló kormányzati tisztségviselők nagyobb anyagi elismerést kapnak, és a szolgálati jogviszonyukat is újra szabályozzák. A kormány alapvető célja, hogy a közszolgálatot és a családi életet a lehető legjobban össze lehessen egyeztetni.

Napirenden a kormánytisztviselők béremelése Forrás: 123rf

A javaslat külön fejezetet szentel a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselőknek, ezzel is érvényesítve a kormány általános családbarát politikáját.

Speciális jogosultságokat, kedvezményeket és támogatásokat ad, és bevezeti a kormánytisztviselők családalapítási támogatását.

A törvénytervezet megteremti a megfelelő jogi kereteket a bürokráciacsökkentéshez és a kormányzati létszámgazdálkodáshoz, emellett felhatalmazza a kormányt az igazgatási szerv alaplétszámának és az álláshelyeknek a meghatározására arra, hogy rendeletben szabályozza az álláshely betöltéséhez szükséges szakmai és képesítési követelményeket.

A javaslat emellett rögzíti a kormányzati igazgatási szervek és a kormányzati igazgatásban alkalmazható tisztségviselők típusait, és azok tevékenységének irányításért felelős vezetőket. Rögzíti a kormány működési kereteit, valamint kiterjed a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.