A volt macedón miniszterelnök Magyarországon kért menedéket

Orbán Viktor; GRUEVSZKI, Nikola
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Nikola Gruevszki macedón kormányfőt Budapesten
Vágólapra másolva!
Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól - jelentette be Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Facebook-oldalán. A macedón Soros-hálózat nyomására két év börtönbüntetésre elítélt politikust több alkalommal halálosan megfenyegették. A macedón belügyminisztérium kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik.
Vágólapra másolva!

A szkopjei belügyi tárca közleménye szerint a korábbi értesülést a magyar belügyminisztérium is megerősítette. Ezután pedig a macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet.

"Az elmúlt pár napban számtalan halálos fenyegetést kaptam" - írja a volt macedón kormányfő közösségi oldalán, aki korábban Európa védelmezőjének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

osztotta meg a nyilvánossággal Gruevszki, hogy mennyire elfajult a helyzet vele kapcsolatban. Posztját azzal zárta a Macedóniát 2006 és 2016 között irányító politikus, hogy mindig hűséges marad Macedóniához, és soha nem adja fel.

Májusban beszámoltunk róla, hogy korrupciós ügyekre hivatkozva két év börtönre ítélték Gruevszkit. A migrációt erősen ellenző politikust egy nemzetközi nyomásra felállított ügyészség próbálta meg nehéz helyzetbe hozni, jelen állás szerint sikerrel. A szervezet a macedón jobboldal korábbi kormányfője ellen öt ügyben emelt vádat, érdekes módon a baloldali politikusokkal szemben nem indult hasonló eljárás. A történtek megértéséhez fontos felidézni, hogy Macedóniában jelen van, és meglehetősen aktív a Soros-féle Nyílt Társadalom-hálózat, akik Gruevszkit terveik akadályaként, veszélyforrásként határozták meg. Az országnak kulcsszerepe van a balkáni migrációs útvonalak tekintetében, gyakorlatilag „Európa kapujaként" lehet tekinteni rájuk. Van azonban egy olyan tényező, ami módfelett instabillá teszi őket: az etnikai viszonyok. Éppen ezért Macedónia kiváló „kísérleti labor" Soros György hálózata számára, hiszen az amerikai milliárdos ott jelenik meg a legtöbbször, ahol zavarosban lehet halászni.

A Nyílt Társadalom Alapítvány erőteljes lobbizása hatására politikai nyomásra létrehoztak egy speciális ügyészi szervezetet.

A Különleges Ügyészi Hivatal (SJO) megalakítására egy hosszas belpolitikai válság következtében került sor. Az SJO munkájának eredményeképpen szinte csak és kizárólag a macedón jobboldal pártjának, a VMRO-DPMNE-nak a politikusait ítélték el eddig, és a baloldali politikusok (köztük a jelenlegi miniszterelnök Zaev) ügyeiben vagy eljárásmegszüntető végzések, vagy felmentő ítéletek születtek.

A helyzet odáig fajult, hogy tegnap elfogatóparancsot adtak ki Gruevszki ellen. A politikusnak a múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést - amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia - a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrség átkutatta a politikus házát, Oliver Szpaszovszki belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a hatóságok napok óta fokozottan figyelik a Szkopjéból kivezető utakat, illetve a határátkelőket is. A macedón sajtó azt is közölte, hogyGruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt.