Lenyelik az extraprofitot a lakás-takarékpénztárak

Bánki Erik
Bánki Erik, az MLSZ elnökségének tagja nem zárja ki, hogy fiatal magyar szakember vegye át a válogatottat
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is megírta, felmenő rendszerben megszüntetné a lakás-takarékpénztárak állami támogatását egy kivételes eljárásban már ma zárószavazásra kerülő javaslat. Az eddigi szerződéseket nem befolyásolja az indítvány, vagyis azok után a futamidő végéig továbbra is jár majd az állami támogatás.
Vágólapra másolva!

Hétfőn előterjesztést nyújtott be az Országgyűlésnek Bánki Erik fideszes poiltikus, a gazdasági bizottság elnöke, mely szerint az állam megszüntetné a lakás-takarékpénztárak állami támogatását.

Ennek oka, hogy

a pénztárak kezelői extraprofitra tettek szert, miközben az állam által hozzátett támogatáson kívül semmilyen többlet nem realizálódott a befizetőknél.

A megtakarítások jelentős részét ráadásul nem is elsősorban lakásvásárlásra vagy - építésre fordították, hanem felújításra vagy átalakításra.

Bánki Erik elmondta, hogy a Fidesz-frakció szerint

Ezzel szemben a lakástakarékpénztárak 30 százalékos állami támogatása jelenleg nem azt a célt szolgálja, hogy minél többen lakáshoz juthassanak, így a várhatóan - amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot - felszabaduló összeget az otthonteremtési program bővítésére lehet fordítani - írja a Magyar Idők.

Bánki Erik Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Információink alapján a lakástakarékok összesen

mintegy 340 milliárdos állampapírvagyonnal rendelkeznek,

azonban az ebből származó hozam - a pénztárak kezelői és a konstrukció forgalmazói 60 milliárdos profitja mellett -

a lakosságnál ez nem csapódott le, vagyis az állami támogatás nélkül nem lenne többlet a befizetéseken.

– jegyezte meg Bánki Erik.

Az LTP-k állami támogatásának megszüntetésével párhuzamosan

az otthonteretési kedvezmény bővítése a cél, vagyis hogy minden család saját otthonhoz jusson.

Természetesen amnnyiben szerdán elfogadják a törvényt,

az a korábban kötött szerződéseket nem érinti,

viszont a hatályba lépést követően kötött megállapodások és futamidő-hosszabbítások után már nem fog járni az állami támogatás. Az előterjesztést kivételes eljárásban vitatja meg kedden az Országgyűlés, amely határoz a pénztárakról szóló törvény módosításáról is.

Az eddigi konstrukció lényege az volt, hogy az állam az éves befizetések után 30 százalékos, de legfeljebb 72 ezer forintos támogast ad, legalább négy, de legfeljebb tíz éves futamidőre. A felhasználási feltételek tág teret adtak a befizetőknek, így az alapvető célnak, vagyis a lakásvásárlásnak vagy -építésnek nem felel meg a jelenlegi rendszer, ezért szeretné a nagyobbik kormánypárt, ha inkább a családok otthonteremtési kedvezménye bővülne.