Szánalmasan lebuktak megint a fake news-újságok, de azért tarhálnak tovább

Kecskemét, 2018. február 2. A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. A gépek a honvédség hadrendjében teljesítenek majd szolgálatot. Az első katonai Airbus A319-es január 31-én érkezett meg a kecskeméti repülőtérre. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek egyik legszánalmasabb, ugyanakkor legpimaszabb hazugságát produkálták az ellenzéki fake news-újságok: az LMP-s (volt szocialista) Demeter Márta (természetesen hazug) információi alapján boldogan azt írták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lányát katonai géppel hozták haza Ciprusról. Kiderült: egy másik Orbán Flóra utazott, aki 2 éves, és az édesapja egy százados, aki az ENSZ-misszió keretein belül Cipruson teljesített szolgálatot, és hivatalos engedéllyel, katonai gépen jött haza egész családjával. De nézzük meg, mit gondolnak magukról ezek a fake news-újságok, hogy próbálnak pénzt tarhálni a magyar emberektől, mondván, ők a "függetlenobjektív" újságírást képviselik.
Vágólapra másolva!

Nézzük először a legpofátlanabb tarháló újságot, az Indexet. Ilyen mondatokkal próbálnak pénzt kisajtolni az emberektől:

"Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik." - Független, kiegyensúlyozott. Ezt kommentálni sem érdemes.

"Mi nem azért írunk híreket, elemzéseket, nem azért készítünk videókat, hogy befolyásoljuk az olvasót. Mi nem egy párt, eszme vagy ember igazságát igyekszünk alátámasztani. Egyszerűen csak megpróbáljuk megérteni a világot, és ezt a tudást szeretnénk átadni mindenkinek. És persze szeretnénk, ha közben időnként még jól is szórakozna." - Az utóbbi mondat viszont igaz.

Aki nem lesz ideges, az jól tud szórakozni az Index hazugságain.

Sőt, tulajdonképpen még egy: nem egy pártot szolgálnak. Kétségtelen. Többet is, néha egyszerre, néha egymás után. Amikor Simicska Lajos volt a gazdájuk, akkor a Jobbiknak hízelegtek, egyébként (és közben) a baloldalnak.

De nézzük Soros György nyomtatott üzenőfüzetét, a Magyar Narancsot. Ők hogy látják magukat, hogy koldulnak?

"A lap mission statementje (hahaha... tesszük hozzá) szerint a képviseleti demokrácia és a szabad versenyes, magántulajdonon alapuló piacgazdaság értékei iránt elkötelezett hetilap, amely magasan kvalifikált olvasóit ezen értékek szerint, egyedi hangnemben tájékoztatja a politikai és kulturális közélet meghatározó eseményeiről. Elkötelezettsége liberális ; az egyéni szabadságjogok és a jogállami normák érvényesülését mindennél többre becsüli. A Magyar Narancs gazdasági és politikai értelemben is független és önálló: nem kötődik egyetlen politikai párthoz, gazdasági érdekcsoporthoz vagy multinacionális kiadóhoz sem. A Narancs a magyar sajtónak az a kis zuga, ahol az újságíróknak nem kell másra hallgatniuk, mint a józan eszükre és intellektuális lelkiismeretükre." - Lelkiismeret és Magyar Narancs. Na meg a függetlenség. Soros Györgytől különösen.

És ezt hazudják magukról: Az újság szerkesztőgárdája 1994-ben Pulitzer-díjat kapott. Amit ugye csak Amerikában osztanak, amerikai lapok munkatársainak. Ők egy szintén Pulitzerről elnevezett magyarországi emlékdíjat kaptak.

Hogy mennyit érhet egy magyar Pullitzer-emlékdíj? Bárándy Péter, Medgyessy Péter volt igazságügy-minisztere, aztán a még a Klubrádióból is kirúgott nyugdíjas rádiós, Rangos Katalin van a zsűriszerűségben, ők döntenek, kit tüntetnek ki. És kik kaptak? Ebből is pontosan látjuk, hogy mire büszkék, pontosabban miért hazudták azt, hogy ők az eredeti Pulitzert kapták. Tehát, néhány büszke győztes: Aczél Endre, Bodoky Tamás (az Átlátszó nevű Soros-oldal Sargentinivel lebukó főszerkesztője), Bolgár György, Farkasházy Tivadar, Kálmán Olga, Lengyel László, Molnár Gál Péter (lebukott ügynök), Tóta W. Árpád, Uj Péter, Váradi Júlia.

Nézzük meg a hazugságon lebukott Szauer Péter lapját, a hvg-t, ami szintén enyhén szólva közel áll Soroshoz. Ők ilyen szerényen fogalmaznak "A Sötétség nem tart örökké" című fellengzős közleményükben:

"Tudjuk, hogy az előttünk álló években a színvonalas működésünkhöz még inkább szükségünk lesz az olvasóink aktív támogatására."

"Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!" - Aha. Propaganda és tények. A mondat logikájából az következik, hogy magukat nem tartják propagandaterméknek, ellenben olyan újságnak, ami a tényeket közli. Vicces.

És végül Soros György blogja, amely felteszi a kérdést:

Miért támogassam a 444 szerkesztőségét?

"A 444 elsősorban reklámokból működik." - Hazugság, Soros György pénzeli őket.

"A 444 hosszú távú, stabil működését az tudja biztosítani, ha az olvasóink rendszeresen támogatják a munkánkat." - Ismét, ugyanaz a hazugság, Soros György pénzeli őket.

Miért, mire akarjátok használni a pénzt? - ezt nem mi kérdezzük, hanem ők maguk. Káté-formában tarhálnak ugyanis.

"Jó cikkeket, videókat készíteni sok ideig tart, és ezért sokba is kerül. Szeretnénk minél több jó anyagot csinálni, erre fogjuk költeni a pénzt. A támogatásoddal a 444 függetlenségét is erősíted." -

Függetlenség, jó cikkek, 444.

És nem szakad rájuk az ég.

Érthetőek ám a nagy szavak. Olyan egyszerűen nehéz lenne tarhálni, hogy azt mondják: "nem hazudunk". Merthogy folyton azt teszik. És persze lebuknak. Ahogy tegnap is.