A Jobbik Fő utcai irodájában történhetett a gyanús pénzek elosztása

Szabó Gábor, Jobbik
Budapest, 2013. október 26. Szabó Gábor pártigazgató, országgyűlési képviselő a Jobbik tizedik, tisztújító közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2013. október 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az Origót megkereste egy, a neve elhallgatását kérő egykori Jobbik-tag a kétes eredetű pénzek postai úton történő tisztára mosásával kapcsolatban. Forrásunk szerint már a korábbi kampányokban is alkalmazták ezeket a módszereket a Jobbik vezetői, akkor a pénzmozgásokat a párt Fő utcai irodájában koordinálták. Kiemelte, hogy a szálak mozgatásában ezekben az időkben is kulcsszerepe volt Szabó Gábor pártigazgatónak. Állítása szerint több alkalommal 100-200 ezer forint körüli összegeket kellett a pártirodához közel eső postán befizetnie a pártkasszába. Újabb egészen elképesztő részleteket mutatunk be a Jobbik pártfinanszírozási botrányában. 
Vágólapra másolva!

Névtelenséget kérő forrásunk elárulta az Origónak, hogy már a korábbi kampányok során is bevett szokás volt a módszer, hogy Szabó Gábor pártigazgató személyes koordinálása által kerültek a pártvezetés által megbízhatónak tekintett emberekhez azok a pénzek, amelyeket aztán a politikus kérése alapján postán kellett befizetni a párt kasszájába.

- mondta lapunknak az exjobbikos informátorunk. Hozzátette, akkor még nem gondolt semmi rosszra, bízott a pártigazgatóban. A névtelenséget kérő egykori párttag szerint a mostani botrány miatt ébredt arra rá, hogy

ezzel az ártatlannak tűnő segítséggel tulajdonképpen akár bűncselekmény elkövetéséhez, csaláshoz és pénzmosáshoz is hozzásegíthette Szabó Gábort.

Elmondása szerint Szabónak akkoriban olyan mértékű tekintélye volt a párton belül, hogy tisztessége és józan gondolkodása megkérdőjelezhetetlen volt az egyszerű tagok számára.

Forrásunk úgy fogalmazott, amennyiben az ügy bírósági szakaszba kerül és a korábbi évek nagyobb összegű felajánlásai is felgöngyölítésre kerülnek, valamint az ő neve is felmerül az ügyben, akkor a bíróság előtt hajlandó tanúskodni arról, miként folyt a fekete-pénzmozgás a Jobbik Fő utcai irodájában a pártigazgató operatív irányításával.

Szabó Balázs: Szabó Gábor, pártigazgató koordinálta a jobbikos pénzmozgásokat

Tegnap beszámoltunk róla, hogy minden eddginél részletesebben mutatta be a jobbikos pénzmozgásokat Szabó Balázs, szekszárdi képviselő, a Jobbikból a napokban kilépő politikus a Tényeknek.

Állítása szerint a piszkos pénz útja Simicska Lajos pénztárcájából indult, majd Szabó Gábornál kötött ki, hogy aztán sor kerüljön a rendszerszintű szétosztására a regionális igazgatókon keresztül, akik végül postai úton mosták tisztára.

A Jobbik belső felépítésében nagy súllyal bírnak a regionális igazgatók, akik a rendszerben a választókerületi elnökök felett állnak, az ő munkájukat koordinálják. Jelenleg kilenc regionális igazgató tevékenykedik közvetlenül Szabó Gábor pártigazgató irányítása alatt.

- nyilatkozta a Tényeknek Szabó Balázs a Jobbik kampánybeli módszereiről. A szekszárdi képviselő elárulta, hogy egy alkalommal maga is befizetett 350 ezer forintot támogatás címszóval a párt számlájára. Szabó megelégelte a módszereket, kilépett a pártból, és a Legfőbb Ügyészséghez fordul a gyanús pénzmozgások miatt, feljelentést tesz a pártfinanszírozási botrány kapcsán. Az Origo megkeresésére Lomnici Zoltán jogász elmondta, hogy a Szabó által említett adomány átadásának módja alapján felmerülhet a pénzmosás gyanúja.