Gigabotrány Szegeden: rengetegen elzavarnák Botka elítélt embereit

Botka László
Botka László
Vágólapra másolva!
A szegediek 84 százaléka szerint távoznia kellene a közéletből Botka László polgármester elítélt embereinek. Még a múlt héten elsőfokon ítélte felfüggesztett börtönre a gyulai bíróság Mózes Ervint,  Szeged címzetes főjegyzőjét, Solymos László alpolgármestert, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét, Kalmár Gábort felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. A szocialista városvezető bizalmasainak a lemondását a helyi Fidesz-KDNP is követelte. 
Vágólapra másolva!

A szegediek döntő többsége szerint távozniuk kell posztjukról Botka László (MSZP) börtönbüntetésre ítélt közvetlen munkatársainak – jelentette ki Haág Zoltán, a KDNP helyi elnöke. Az önkormányzati képviselő elmondta, a Fidesz és a KDNP megrendelésére készült közvélemény-kutatás alapján

a válaszadók 83 százaléka szerint nem vezethetik olyanok Szegedet, akiket hivatali munkájukkal összefüggésben börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

A szegedi közgyűlés kereszténydemokrata frakcióját vezető politikus kifejtette, a Fidesz-KDNP-nek számít az emberek véleménye, ezért ismételten felszólítja Solymos László alpolgármestert, mondjon le, valamint Botka László polgármestert, hogy mentse fel Mózes Ervin címzetes főjegyzőt és a polgármesteri kabinet vezetőjét.

Első fokon felfüggesztett börtönre ítélték Botka embereit Forrás: MTI/Mohai Balázs

Első fok: Ők a bűnösök

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletágvezetőjét társtettesként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

Mózes Ervin főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, Kalmár Gábort – Botka László kabinetfőnökét, az SZKT korábbi két vezetőjét, valamint a parkolási üzletág volt irányítóját azzal vádolták, hogy

több mint 40 millió forint kárt okoztak a városnak parkolóbérletek osztogatásával.

Az ügyészség szerint 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet adtak, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek. A probléma az volt, hogy olyanok is kaptak ingyenes éves parkolóbérletet, akiknek a bíróság szerint semmi közük sem volt Szegedhez, ráadásul a bérletek kiadásához a közgyűlés felhatalmazása kellett volna.

Solymos László és társai több mint 40 milliós kárt okoztak Szegednek a VIP-parkolási bérletek ügyében Forrás: Origo

Jegyzőkönyv sem készült

Az első- és másodrendű vádlottak az SZKT volt vezetői, a harmadrendű a parkolási üzletágat vezette, ők az ügyészség szerint társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el. A negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlott, azaz Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök pedig felbujtóként szerepelt az ügyben.
A bíróság az ügyészséggel maradéktalanul egyetértve ezekben mondta ki bűnösnek a városvezetőket, illetve a cég irányítóit.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kapjanak ingyenesen parkolóbérletet. A listát 2008-tól a polgármester kabinetfőnöke állította össze, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről jegyzőkönyv nem készült.

A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá.

A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág vezetőjét a bérletek átadására. A bírónő elmondta, hogy a közlekedési vállalat és az önkormányzat közötti szerződés szerint a társaság üzemeltette a város tulajdonában lévő parkolóhelyeket. Az ebből befolyó pénz az önkormányzaté, de az SZKT szedte be és számolta el.

A cég a parkolóbérletekről – 2009 és 2010 kivételével – számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában.

Így a város tulajdonában lévő közlekedési cégnek csaknem 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A parkolóbérletek kiadását szabályozó közgyűlési rendelet csak 2013. január 1-jén lépett hatályba.

A vádlottak végig tagadták bűnösségüket, azzal érveltek, hogy az 1996-ban kialakult gyakorlat szerint adták ki a bérleteket.

„Lezárult a Botka-korszak”

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Az ítélethirdetés után Szabó Bálint, aki feljelentést tett az ügyben, azt mondta: győzött az igazság, és lezárult a 16 éves Botka-korszak Szegeden.

– fogalmazott a jogász.

Szabó Bálint is lemondásra szólította fel Botkát Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény alapján egyébként a képviselő megbízatása a lemondástól függetlenül is megszűnhet, amennyiben az adott politikust szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik.

Haág Zalán az elsőfokú ítéletet követően távozásra szólította fel az érintetteket, majd a Fidesz és KDNP képviselői rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, ám a testület határozatképtelen volt, mert a városvezetést támogató képviselők – az ülést vezető alpolgármester kivételével – nem jelentek meg.

Szegeden már próbálkoztak visszahívással

A jobbikos Keresztúri Farkas Csabát az MSZP-s Szondi Ildikó a 2011-es jogászbálon tanúsított botrányos viselkedése miatt szólította fel lemondásra képviselői mandátumáról egy évvel később. A szegedi közgyűlés zárt ülésen szavazott a kérdésben, és nem hívták vissza a képviselőt 2012 szeptemberében.

Keresztúri végül 2013 novemberében lemondott,

miután a Szegedi Törvényszék másodfokon súlyosbította az elsőfokú bíróság ítéletét, és jogerősen 10 hónap, végrehajtásban 1 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

Hatalmas szocialista jutalmak

Szegeden legutóbb abból volt országos botrány, hogy az elmúlt tíz év során összesen 170 millió forinttal honorálták a városházán dolgozók teljesítményét, közel 15 millió forinttal a város jegyzője járt a legjobban. Árulkodó, hogy egymás jutalmazása akkor sem maradt el, amikor Szeged csődközeli helyzetben volt. Ismert, a város 28 milliárd forintos adósságát végül az Orbán-kormány vállalta át.