Feljelentik a Legfőbb Ügyészségen a gyanús Simicska-pénzek miatt a Jobbikot

Szabó Gábor Simicska Lajos Jobbik
Vágólapra másolva!
Szabó Balázs, a pártból tegnap kilépett, szekszárdi önkormányzati képviselő a Tényeknek minden eddiginél részletesebben elmagyarázta, honnan érkeztek pénzek a párthoz, és ezeket milyen módszerekkel terítették szét a kampány során. A politikus nem kevesebbet állít, minthogy ezek az összegek Simicska Lajos nagyvállalkozótól származtak, és Szabó Gábor pártigazgató a regionális igazgatók közreműködésével osztotta el. Az Origo által megkérdezett jogi szakértő szerint a botrány kapcsán felmerülhet a pénzmosás gyanúja. Újabb csontváz hullhat ki Vona Gábor szekrényéből.
Vágólapra másolva!

Szabó Balázs, a feloszlatott szekszárdi Jobbik-alapszervezet egykori elnöke további részleteket árult el a TV2 Tények című műsorának arról tegnap este, hogy miféle pénzmozgások történtek az egykori radikális párt háza tájékán. A politikus elmagyarázta a hírműsornak, hogyan került a pénz a Jobbik pártkasszájába. Minden eddiginél részletesebben.

Exjobbikos: Simcska Lajostól érkezett a pénz, Szabó Gábor terítette

A piszkos pénz útja Simicska Lajosnál kezdődött, majd Szabó Gábornál folytatódott. Utána került sor a rendszerszintű szétosztására. A Jobbik belső felépítésében nagy súllyal bírnak a regionális igazgatók, akik a rendszerben a választókerületi elnökök felett állnak, az ő munkájukat koordinálják. Jelenleg kilenc regionális igazgató tevékenykedik közvetlenül Szabó Gábor pártigazgató irányítása alatt.

– ezt már Szabó Balázs nyilatkozta a Jobbik kampánybeli módszereiről. Hogy állítását alátámassza, elárulta, hogy azért ismeri pontosan a rendszert, mert

ő maga is befizetett egy alkalommal 350 ezer forintot támogatás címszóval a párt számlájára.

A szekszárdi képviselő elmondása szerint azért nem állt korábban ezzel elő, mert ebben az időben száz százalékig megbízott a Jobbik vezetőségében.

Szabó Balázs a legfőbb ügyészhez fordul a gyanús pénzmozgások miatt, feljelentést tesz a pártfinanszírozási botrány kapcsán.

Ezt a radikális lépést azért kell megtennie, mert hiába próbált meg a párt vezetőivel beszélni az ügy kapcsán, falakba ütközött.

Feloszlatták a pénzmozgásokról beszélő jobbikos alapszervezetét

Az általa vezetett szekszárdi alapszervezetet feloszlatta a Jobbik vezérkara – ez derült ki Szabó Gábor „Rendcsinálás a Jobbikban" elnevezésű vasárnapi közleményéből. A pártigazgató közölte, etikai eljárás indult a szekszárdi képviselő ellen. Szabó azonban megelőzte az ítéletet, és kilépett a pártból. Távozásának egyik legfőbb indoka Volner Jánosnak a párt képviselőcsoportjából való kizárása volt. „Nekem Volner János volt az utolsó mentsvár” – fogalmazott a hírműsor korábbi adásában a politikus. Volner is hasonlóan jó véleménnyel van Szabóról, az EchoTv stúdiójában "jó magyar embernek" nevezte őt.

Jogi szakértő: az ügyben felmerülhet a pénzmosás gyanúja

Mivel az ügy meglehetősen nagy port kavart, az Origo megkérte ifj. Lomnici Zoltán jogászt, véleményezze az ügyet. A szakember kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy

az adomány átadásának módja alapján felmerülhet a pénzmosás gyanúja.

Elmagyarázta, hogy a legismertebb pénzmosási eljárások között ott van a készpénzforgalomban történő pénzmosás. Lomnici szerint a "mosás" érdekessége, hogy az utolsó fázisában a pénz eredete már szinte kideríthetetlen. „2014. január 1-től hatályos a párttörvény azon módosítása, amely szigorította az úgynevezett tiltott támogatásokra vonatkozó rendelkezéseket" - ismertette ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette, a tiltott támogatások közé nem tartozik bele a magyar állampolgár természetes személyek által nyújtott vagyoni hozzájárulás, vagyis Simicska Lajos természetes személyként elvileg nyújthatott támogatásokat a Jobbiknak.

Ha viszont nem tüntették fel az adományozói nevét, az jogsértést valósíthat meg, hiszen a párt névtelen adományt nem fogadhatott el.

A szakember szerint ha az adományozás módja révén nem biztosított az átlátható gazdálkodás, az felvetheti annak lehetőségét, hogy a párt olyan anyagi előnyökhöz jut, amelyek más pártoknak - legális módon - nem állnak rendelkezésre. Lomnici szerint a Jobbiknak nyújtott támogatások furcsa módja (pénzes zacskókban, valamint szervezeti szinteken lefelé tagoknak juttatva, postai úton támogatás címén) felvetheti azt a kérdést is, hogy a Jobbik elszámol-e ezekkel a pénzekkel pénzügyi beszámolóiban?

„Szabó Balázs hazudik” – így reagált Mirkóczki Ádám jobbikos szóvivő a vádakra. Mirkóczki a Hír TV-nek azt mondta: nem pénzelte a pártot Simicska Lajos, Szabó Balázst pedig beperelik.

„Na majd meglátjuk ki hazudik. És azt is ki szivárogtatott a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságából” – írta tegnap közösségi oldalán Szabó Balázs Mirkóczki Ádám reakciójára.