Így ünneplik az árulást az ellenzéki pártok

Ujhelyi István; Szanyi Tibor beszél Közéleti személyiség foglalkozása nyilatkozik politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Strasbourg, 2014. július 15.
Ujhelyi István (j) és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselők nyilatkoznak az EP tisztújít
Strasbourg, 2014. július 15. Ujhelyi István (j) és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselők nyilatkoznak az EP tisztújító ülése után Strasbourgban 2014. július 15-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
„Szégyenről”, „történelmi jelentőségű lépésről” beszéltek a Magyarországot elítélő strasbourgi döntést követően a magyar ellenzéki pártok. Sok mindent el lehet róluk mondani, de azt egész biztosan nem, hogy mély hazafiassággal átitatott nyilatkozatokat tettek volna. Sneider Tamáséktól Karácsony Gergelyéken át Ujhelyi Istvánékig valamennyi kormányellenes alakulat együtt ünnepelt a brüsszeli elittel.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett. A szavazást követően ezzel zöld lámpát kapott az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás megindítása Magyarország ellen, amely elvileg akár az uniós támogatások befagyasztásával, vagy Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével járhat. A brüsszeli elit, élükön Judith Sargentini jelentéstevővel nevetségesen infantilis érzelmekkel tartó ünneplést tartott másodpercekkel Magyarország elítélését követően. Ez még hagyján, de ami a legérdekesebb az egészben, hogy a magyar ellenzék is osztozott örömében. Felhőtlenül.

Döbbenetes ellenzéki reakciók Magyarország elítélése kapcsán

„A Sargentini-jelentés – hibáival együtt – nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról. Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem” – írja MTI-hez eljutatott közleményében a magát nemzeti néppártként maghatározó Jobbik. Az egykor radikális párt nem átalt leírni azt a brüsszeli bürokraták döntése után, hogy Orbán Viktor feláldozta Magyarországot.

Nehéz eldönteni, hogy a legfrissebb felmérések szerint a teljes népesség körében 7 százalékon álló MSZP viccnek szánta-e, vagy teljesen komolyan gondolta, mindenesetre az MTI-hez eljutatott közleményükben egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik”. Erősen kérdéses, hogy a soha senki által meg nem választott európai politikusok politikai alapokon nyugvó döntése miatt a demokratikus keretek között megválasztott magyar kormánynak miért kellene lemondania. Mindenesetre a szocialisták megpróbálkoztak a lehetetlennel, és megpróbálták állításukat megindokolni, elég nyakatekertre sikeredett.

Nem róluk lenne szó, ha Magyarország elítélése kapcsán nem azt írták volna az Ujhelyi István EP-képviselő nevével fémjelzett közleményükben, hogy „történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament”. Az

extázisban lévő politikus pedig nem teketóriázik, egyenesen hazafinak nevezte magát, hogy a brüsszeli bürokratákkal szavazott a magyar kormány ellenében.

Ujhelyi István (j) és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselők Forrás: MTI/Beliczay László

A Jobbikhoz hasonlóan látja a történteket a Demokratikus Koalíció, meglátásuk szerint Orbán Viktor veszített – derült ki Rónai Sándor, a párt szóvivőjének mai sajtótájékoztatójából. Gyurcsány Ferenc pártjának politikusa egészen extrém szempontból közelítette meg a strasbourgi eseményt. „Azzal, hogy Magyarország győzött, a magyarok győztek” – jelentette ki Rónai a Saregentini-jelentés kapcsán, ami szerinte, csatlakozva a szocialistákhoz, történelmi jelentőségű.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós képviselője pedig feltette a koronát az ellenzéki dilettantizmusra: közösségi oldalán azt a következtetést vonta le a történtekről, hogy Európa nem fogadja el a kettős mércét.