Közös politikai alapon áll Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor

NETANJAHU, Benjámin; Orbán Viktor
Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Nudapesten, az Országházban 2017. július 18-án.
Vágólapra másolva!
Az, hogy Magyarországon a zsidók biztonságban érezhetik magukat, egy hatalmas eredménye az országnak - minderről Yossi Amrani beszélt az Origónak adott interjújában. Izrael magyarországi nagykövete Orbán Viktor miniszterelnök szerdán kezdődő jeruzsálemi látogatásáról azt mondta, komoly előrelépés történt Izrael és Magyarország kapcsolatában. Mindebben központi szerepet játszik a két miniszterelnök jó viszonya, és a kapcsolatok fejlődését segíti a közös politikai, filozófiai gondolkodás is - tette hozzá. A nagykövet elismerően nyilatkozott a múlt heti Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv mérkőzésről is. 
Vágólapra másolva!

Kint volt-e az Üllői úton megrendezett Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv mérkőzésen? Mik voltak a tapasztalatai?

Nem vagyok futballszakértő és a labdarúgás sem érdekel különösebben, de ennek ellenére elmentem a Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv mérkőzésre.

Lenne mit tanulniuk az izraeli klubok szurkolóinak a magyar drukkerektől. Nagyon jó hangulatú mérkőzés volt. Remélem, hogy a visszavágóra sok magyar szurkoló látogat majd Izraelbe, és hasonló hangulatot teremtenek.

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete: Szimbolikus Orbán Viktor izraeli látogatása Fotó: Polyák Attila - Origo

Mi a jelentősége Orbán Viktor ma kezdődő izraeli látogatásának?

Komoly előrelépés történt Izrael és Magyarország kapcsolatában. Mindebben központi szerepet játszik a két miniszterelnök jó viszonya, és a kapcsolatok fejlődését segíti a közös politikai, filozófiai gondolkodás is. Benjamin Netanjahu volt az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson járt Magyarországon tavaly, Orbán Viktornak pedig ez az első hivatalos kormányfői látogatása Izraelben, bár korábban nem hivatalos státuszban már járt ott. Ez egy szimbolikus látogatás, ami további lendületet adhat a két ország közötti gyümölcsöző együttműködésnek.

Várhatóan milyen helyszínekre látogat el a magyar kormányfő és kikkel tárgyal majd a kétnapos izraeli útján?

Orbán Viktor Jeruzsálemben folytat majd tárgyalásokat Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlinnel, az ország elnökével. Ellátogat majd a Jad Vasem központba is.

Benjamin Netanjahu tavalyi magyarországi látogatása óta milyen területeken történt áttörés a két ország között?

Az elmúlt egy évben sikeresen dolgoztunk azokon a feladatokon, amelyeket a két miniszterelnök kitűzött Budapesten. Izrael számára az egyik legfontosabb, hogy a két ország közötti együttműködés a nemzetközi színtéren is egyre szorosabb. Az antiszemitizmus elleni harc terén tett magyar lépések a korábbiakhoz képest is magasabb szintre emelték a politikai együttműködést. Gazdasági téren az innováció bír kiemelt jelentőséggel mind Magyarországgal, mind pedig a V4-ekkel való viszonyban.

"Az antiszemitizmus elleni harc terén tett magyar lépések a korábbiakhoz képest is magasabb szintre emelték a politikai együttműködést" Fotó: Polyák Attila - Origo

Milyen területeken lát még előrelépési lehetőségeket az izraeli-magyar kapcsolatokban?

Előrelépésre minden területen van lehetőség, de pontosan meg kell határozni a jövő prioritásait. Gazdasági és tudományos téren mindenképpen vannak még lehetőségek.

A migrációs válság 2015-ös kipattanása óta nem érzi-e úgy, hogy a belbiztonsági kihívások bizonyos szempontból egy platformra helyezték Magyarországot Izraellel?

A migráció komplex probléma. Elsőként definiálni kell, hogy ki a menekült, és ki a gazdasági migráns. Izraelnek világos álláspontja van ezen a téren. Izrael a zsidók állama, és a jövőben is a zsidók állama kíván maradni. Magyarország a magyarok állama, és természetesen joga van eldönteni, hogy ezt az egyediségét megőrzi-e a jövőben is, vagy pedig változtatni akar-e ezen a politikáján.

Lassan két éve látja el nagyköveti teendőit Magyarországon. Mennyire sikerült megismernie ennyi idő alatt hazánkat?

Szeretek Magyarországon élni, és szerencsés helyzetben vagyok, mert nagyon jó a két ország viszonya. Magyarország kulturálisan gazdag ország, és folyamatosan tanulok valami újat. Az emberek barátságosak, és éppen ezért kellemes egy ilyen környezetben dolgozni.

Yossi Amrani: Zsidó reneszánsz van Magyarországon Fotó: Polyák Attila - Origo

Mit gondol a hazai zsidóság életéről-kultúrájáról?

Magyarország rendelkezik a legnagyobb zsidó közösséggel Közép-Európában.

Nagyon pozitív folyamat, hogy a zsinagógák és a zsidó temetők folyamatosan újulnak meg, hiszen a zsidó kultúra a színes magyar kultúrának meghatározó része. A magyar politikusok sokszor beszélnek a zsidó-keresztény kultúra örökségéről, és mindez pozitív fogadtatásra talál Izrael részéről.

A debreceni konzuli iroda megnyitása után terveznek-e még újabbakat nyitni vidéki városokban?

Egyelőre nincsen szó erről. Elégedettek vagyunk a debreceni konzulátus működésével, mivel segíti a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését.

Izraeli nagykövetként mit gondol, az antiszemitizmus kapcsán milyen folyamatok tapasztalhatóak Európában és Magyarországon?

Az európai és a magyar antiszemitizmus között bármilyen párhuzamot felállítani nagy hiba. Magyarországon a zsidó kultúra virágzik, nem érkeznek olyan hírek, hogy valakit a zsidósága miatt bántalmaznának. Ezzel szemben több nyugat-európai országban, ahol a politika nem beszél az antiszemitizmusról, több ilyen eset is történt. Több helyen támadás érte a zsidó múlt emlékeit, a zsidó embereket. Ez ellen csak határozott fellépéssel és oktatással lehet küzdeni.

Az EU több országában a vezető politikusok egy része meglehetősen ellenséges Izraellel szemben, mindez pedig gyengíti az antiszemitizmus elleni küzdelmet. Fontos, az újonnan Európába érkezők megfelelő oktatásban részesüljenek, hogy ez ne legyen táptalaja az antiszemitizmusnak.

"Az EU több országában a vezető politikusok egy része meglehetősen ellenséges Izraellel szemben" Fotó: Polyák Attila - Origo

Hogyan ünnepli a modern Izrael fennállásának 70. születésnapját?

A mostani év a független és szabad Izrael születésének megünnepléséről szól. A következő nagyobb megjelenésünk a Sziget Fesztiválon lesz, ahol nemcsak a magyar, hanem a külföldi látogatók is megismerkedhetnek az izraeli kultúra több képviselőjével. Idén is lesz izraeli-zsidó filmhét, és készülünk még több kulturális programmal is, amelyek az ősz folyamán kerülnek megrendezésre.

Mit tart az elmúlt hetven év legnagyobb eredményének? Mi az izraeli gazdasági csoda nyitja?

Az elmúlt hetven év legnagyobb eredménye, hogy a semmiből létrejött egy modern és sikeres ország. Mind katonai, sport és kulturális téren a világ meghatározó állama lett Izrael.

Csillapodni látszanak a kedélyek azóta, hogy Trump elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Eddig hány állam költöztette Jeruzsálembe a nagykövetségét, és hányan tervezik?

Az Egyesült Államok mellett több közép-amerikai ország is átköltöztette már a nagykövetségét Jeruzsálembe.

Tud-e arról, hogy Magyarország is tervezi-e a költöztetést?

Erről Magyarország kormányának kell dönteni.