A Stop Soros elsődleges célja az ország védelme

KOVÁCS Zoltán; GULYÁS Gergely
Budapest, 2018. június 5. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) a Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. június 5-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az elsődleges cél az ország védelme volt, amihez a betelepítés tilalma és az első biztonságos ország elvének a kimondása nagyon fontos lépés volt – így értékelte a Kormányinfón Gulyás Gergely a kedden elfogadott törvényeket. Szólt arról is, hogy 2019-ben is folytatódik az adócsökkentés politikája.
Vágólapra másolva!

Választási ígéretünk betartása volt az, hogy a parlament elfogadta a Stop Sorost és az alaptörvény-módosítást – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint az elsődleges cél az ország védelme volt, amihez a betelepítés tilalma és az első biztonságos ország elvének a kimondása nagyon fontos volt.

Mindezt Magyarország az 1990-es években teljesítette a jugoszláv válság idején – emlékeztetett a politikus.

Az eddigieknél is hatékonyabban lehet fellépni majd a bevándorlásszervezéssel szemben a Stop Soros révén. Gulyás örömét fejezte ki, hogy a kormánytöbbséghez képest többen voksoltak az előbbi törvényekre, de a balliberális ellenzék továbbra is támogatja a bevándorlást.

Ennyivel kell kevesebb adót fizetni

Tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon – mondta Gulyás. A szociális hozzájárulási adó mérséklésével sikerült eljutni oda, hogy az öt évvel ezelőtti 27-ről 17,5 százalékra sikerült csökkenteni ezt az adónemet – tette hozzá. A politikus bízik benne, hogy sikerül eljutni oda, hogy négy év múlva 11,5 százalék lesz csak a szociális hozzájárulási adó.

A tej áfacsökkentésével 20 milliárd forintot spórolhatnak meg a családok a következő években –

tette hozzá. Öt adónem szűnik meg jövőre, mindez az egyszerűsítést szolgálja. Az egészségügyi kockázatokat jelentő termékeknél átlagosan 20 százalékkal nőnek az adóterhek – mondta a politikus.

Gulyás Gergely: Magyarország szuverenitását és biztonságának garantálását szolgálja az Országgyűlés által szerdán elfogadott hetedik alaptörvény-módosítás és a "Stop Soros" törvénycsomag Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás kijelentette, hogy az uniós büdzsé tervezete egy migrációpárti dokumentum, éppen ezért ezt nem tudják támogatni, és közös V4-es álláspont kialakítása szükséges. Csak hatékony külső határvédelem révén lehet megakadályozni, hogy a 2015-öshöz hasonló helyzet kialakuljon. Ha a külső határok védelmét nem tudjuk garantálni, akkor nem tudjuk megőrizni az uniós belső határok szabad átjárását – tette hozzá.

Erősíti a belföldi turizmust

A Miniszterelnökség vezetője kérdésre elmondta, a bevándorlási különadó egyelőre a parlamenti vita előtt van, de ez is a kormány egyik választási ígérete volt. Ha valaki cafeteriát akar adni, akkor azt Szép-kártyára lehet utalni továbbra is. Mindez pedig segíti a belföldi turizmust – tette hozzá. A kormány abban bízik, hogy kifizetett bérként jelenik meg az addig cafeteria – hangsúlyozta a miniszter.

Az ENSZ-nek számtalan emberi jogi testülete és megbízottja egyáltalán nemcsak az emberi jogok garantálását tekinti a munkájának, hanem politikai tevékenységet folytat – mondta egy kérdésre Gulyás. A menekültkrízis kapcsán az a helyes politika, hogy

az unió határain kívül kell dönteni arról, hogy valakit megillet-e menekültstátusz, vagy pedig nem –

mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Megállapodás lehet a kormány és az akadémia között

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, ma körülbelül 70 milliárd forintot költ az állam kutatás-fejlesztésre. Megegyezés közeli a helyzet az akadémia vezetőivel, így reméljük hatékonyabban lehet majd felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Jó, ha az akadémiai és az állami célok között valamilyen összhang van – tette hozzá. A költségvetés elfogadása idejére jó lenne, ha létrejönne a megállapodás a felek között – mondta a miniszter.