Kezdeményezte az ügyészség Dlusztusék letartóztatását

Dlusztus Imre egész alakos fotó Foglalkozás FOTÓ igazgató KÉPKIVÁGÁS kiállítási tárgy makett SZEMÉLY TÁRGY
Mórahalom, 2015. március 20. Dlusztus Imre igazgató az Országház 1:25-ös méretarányú makettje mellett a történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeumban, az újonnan megnyílt Mini Hungary Parkban Mórahalmon 2015. március 20-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében. Három embert már őrizetbe vettek, kettőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc közölte, a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó

költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

Ahogy az Origo is megírta, az egyikük Dlusztus Imre, Dávid Ibolya öccsének üzlettársa, aki érintett a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is.

A gyanú szerint a három férfi egymással összejátszva

550 millió forint kárt próbált meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének

a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

Dlusztus Imre, a mórahalmi Mini Hungary Park igazgatója Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a Mini Hungary Park makettjeinek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról

hamis dokumentumokat nyújtottak be

a regionális fejlesztési ügynökségnek. Így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatás.

Az állami és az uniós költségvetést 436 millió forintos hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során 50 millió forint térült meg. Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt, ezért 2015 februárjában elállt a szerződéstől, és visszakövetelte a pénzt a beruházótól.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.