Budapest díszpolgára lett Charlie és Mészöly Kálmán

MÉSZÖLY Kálmán; HORVÁTH Károly; TARLÓS István
Budapest, 2018. június 19. A díszpolgári címmel kitüntetett Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész (b) és Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány, mellette Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése után az Újvárosháza dísztermében 2018. június 19-én. Idén az elismerő címben nyolcan részesültek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A díjakat Tarlós István főpolgármester adta át a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Nyolc olyan személy kapott elismerést, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés mai gyűlésén Tarlós István főpolgármester díszpolgári címeket adott át:

Díszpolgári címet kapott

  • Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező,
  • Horgas Eszter fuvolaművész,
  • Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész,
  • Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke,
  • Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány és
  • Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

A Babos Tímeának járó elismerést édesapja, Babos Csaba, a Burger Barnának járót felesége, Feszthammer Fanni, a Hazay Istvánnak járót pedig fia, Hazay István vette át.

Tarlós István főpolgármester a szabadság napja,

június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen,

a kitüntetések átadása előtt arról beszélt, hogy ma egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait.

Budapest, 2018. június 19. A díszpolgári címmel kitüntetett Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész és Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány, mellette Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése után az Újvárosháza dísztermében 2018. június 19-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta.

Tíz évvel a kivonulás után a polgári kormány úgy döntött, hogy ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánítja.

Tarlós István azt mondta,

hogy Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését.

Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik.

Tarlós István főpolgármester díszpolgári címet ad át Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművésznek a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében 2018. június 19-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel.

- jelentette ki.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a nagyváros csupán gazdag változékonyságban ismerheti fel önmagát. Budapest jó és befogadó város. Elfogad sok új törekvést, értékel minden minőséget. Budapest mint főváros olyan szimbólum, amelyet minden magyar ember magáénak érezhet.

Budapesten az elmúlt nyolc év során a konszolidáció és az ésszerű, megtervezett fejlesztés volt a legfontosabb - mondta Tarlós István,