Kurz: Aki lenézi Orbánt és Salvinit, tönkreteszi az EU-t

Vágólapra másolva!
Aki lenézi Orbánt és Salvinit, tönkreteszi az EU-t címmel jelent meg terjedelmes interjú Sebastian Kurz osztrák kancellárral a Der Standard osztrák napilapban. Az osztrák kancellár az Európa-víziójáról beszélt. Két héttel az osztrák EU-elnökség átvétele előtt és pár nappal azután, hogy a határvédelemmel kapcsolatos olasz-német-osztrák tengely kialakításáról beszélt Sebastian Kurz, azt mondta, hogy az osztrák elnökség fő feladatának azt tartja, hogy az unió előrelépjen a migrációs kérdésben. 
Vágólapra másolva!

Az EU kezdeteitől fogva világos volt, hogy észszerű lenne egy

közös biztonság- és védelempolitikát létrehozni,

ez évtizedekig nem történt meg - mondta az osztrák kancellár.

- tette hozzá.

Elhibázottnak tartja az uniós kormányfők két táborra osztását:

Nem lehet tehát Macront, Ruttét és Merkelt az EU-érdekeket erősítő vezetőknek nevezni, míg azokat, akik visszatérnének a nemzetállamokhoz, mint Orbán Viktor vagy Salvini, dekonstruktívaknak. Meg kell szüntetni a kelet és nyugat, valamint az észak és dél közötti különbségtételt.

A legerősebb támogatás a közös biztonság- és védelempolitikához a visegrádi államoktól érkezett - mondta.

Ausztria azon a véleményen van, hogy a brexit és a többéves pénzügyi keretről küszöbön álló vita jó alkalmat kínál arra, hogy az EU kiadásait kritikus szemmel megvizsgáljuk. Nagy európai átállás előtt állunk: áttérünk a klasszikus európai iparágakról a technológiai és digitális alapon álló gazdaságra. Gazdasági szempontjából nem az lesz a döntő kérdés, hogy hogyan strukturálják a transzferalapokat. Sokkal inkább az lesz, hogyan tudják már ma megtelepíteni Európában azokat az iparágakat, amelyek majd a jövő munkahelyeit garantálják – és ebben Európa nemzetközi versenyben áll az innovációban vezető USA-val és Kínával.

Sebastian Kurz víziója a jövőbeni közös Európáról az, hogy

karcsúbb, egységesebb és koncentráltabb


legyen.

Át kell alakítani a döntési struktúrát, csökkenteni a döntéshozók számát. Kevesebb uniós biztos kell, és meg kell szüntetni a brüsszeli és strasbourgi ülésezés kettősségét.

Az egységességet úgy lehet megteremteni, hogy

- mondta.

Koncentráltabb pedig úgy lesz az EU, hogy a nagy kérdésekre fókuszál, mint a közös külpolitika, a külső határvédelem, a Frontex megerősítése és a kevesebb bürokrácia.

Az osztrák elnökség fő feladatának azt nevezte, hogy előrelépést kell elérni a migrációs politikában.