Lecsapnak a szabálytalanul működő szélerőművekre

wind turbine, szélerőmű, megújuló
A szél- és a napenergia hasznosítása is növekvő tendenciát mutat az EU-ban
Vágólapra másolva!
Ellenőrzést tartott az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. kisigmándi szélerőművénél az energiahivatal. A jövőben más erőműveket is ellenőrizhetnek. A cél az, hogy a létesítmények betartsák a saját maguk által vállalt termelésütemezést, és a jogszabályok szerint működjenek - írta a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Az idén további szélerőműveknél kopogtathat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), miután nemrég már megvizsgálta az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. kisigmándi szélerőműparkját – tudta meg a Világgazdaság. A lap arról érdeklődött a MEKH-nél, hogy mi lett a kisigmándi vizsgálat eredménye, várhatók-e további szél- vagy naperőmű-ellenőrzések. Ellenőrzik a menetrendtartást is az attól való eltérést pedig bünteti a rendszerirányító Mavir Zrt.

A hazai energiahivatal alaposan odafigyel a szabálytalanul működő szélerőművekre Forrás: Pixabay

"A MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri a szektor működését, és szükség esetén újabb helyszíni, illetve adatszolgáltatással egybekötött ellenőrzéseket fog lefolytatni a megújuló, illetve a hagyományos alapon működő erőműveknél egyaránt" – válaszolta a konkrét vizsgálat részleteiről nem tájékoztatva a hivatal, ahol hangsúlyozták:

folyamatosan ellenőrzik az engedélyesek jogszabályoknak megfelelő működését, ennek része évente a célzott ellenőrzés.

Ezek a szabályok

A szélerőművek esetében a fókusz az engedélyben foglalt előírások betartásán és azon van, hogy adatszolgáltatásuk alapján a társaságok megfelelnek-e a kötelező átvételen belüli (KÁT) értékesítés jogszabályi előírásainak. A menetrendtartást pedig – önálló szabályozó szervként – azért vizsgálja folyamatosan a MEKH, hogy megtudja, az arra vonatkozó szabályozás kellően ösztönzi-e a termelőket a minél pontosabb menetrendadásra.

E szabályokat a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról készült kormányrendelet írja elő.

Eszerint a KÁT-termelő köteles a hónap minden napjára menetrendet adni.

Ha ezt egyáltalán nem, vagy nem az áramellátási szabályzatok szerint, vagy késedelmesen adja meg, akkor az adott napi értékesítés minden kilowattórája után 7 forint szabályozási pótdíjat köteles fizetni.

Ha pedig a szélerőmű, a naperőmű vagy az 5 megawattosnál kisebb névleges teljesítőképességű vízerőmű által ténylegesen eladott áram mennyisége 50 százaléknál jobban eltér az utolsó érvényes menetrend szerint az adott napra összesített villamosenergia-mennyiségtől, akkor a KÁT-termelő az 50 százalékos korlát feletti eltérés minden kilowattórájára 5 forint szabályozási pótdíjat köteles fizetni - írja a Világgazdaság.

A vizsgálat célja tehát, hogy a szélerőműveket rákényszerítse a jogszabály szerinti működésre.