Bevándorláspárti költségvetés készül Brüsszelben

BALLA György; KOCSIS Máté
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (középen).
Vágólapra másolva!
"Brüsszel költségvetési javaslatának céljai ellentétesek a magyar és az európai érdekkel - mondta Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben.  
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a magyar és az uniós költségvetés tervezetét hasonlította össze, és úgy értékelte, hogy

Brüsszel költségvetési javaslatának céljai ellentétesek a magyar és az európai érdekkel.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (középen). Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- mutatott rá a frakcióvezető, aki hozzátette:

meg kell őrizni az ország pénzügyi stabilitását, emellett az emberek akaratát érvényesítve garantálni kell Magyarország biztonságát, a határvédelmet és az illegális migráció elleni küzdelmet.

Kocsis szerint az EU következő költségvetésének tervezetével több probléma is van. Kevesebb forrás jut számos területre, csak a migráció és a brüsszeli bürokrácia támogatása nem csökken. Hozzátette: visszaköszön a javaslatban Soros György javaslata egy 30 milliárd eurós Marshall-tervre, ugyanis a brüsszeli javaslatban migrációra és határmenedzsmentre 35 milliárd eurót terveznek.

Elutasítják, hogy a kisebb gazdaságoktól a nagyobbakhoz csoportosítsanak át forrásokat, illetve nem támogatják azokat a javaslatokat sem, amelyek az európai polgároktól vesznek el forrásokat a migránsoknak juttatva azokat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ma Európában a biztonság lett a meghatározó politikai kérdés, amelynek szimbóluma a migránsokat szállító Aquarius hajó ügye.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte pontosan ezek miatt a bevándorlást támogató tevékenységek miatt van szükség a "Stop Sorosra.

Az államtitkár azt is mondta, hog egyre többet tudunk az új hétéves uniós költségvetés részleteiről. És amit tudunk, az nem túl derűs.

Jelenlegi állapotában ugyanis a hosszú távú brüsszeli költségvetés egy bevándorláspárti költségvetés.

Egyértelmű a szándék, hogy helyet csináljanak a bevándorlást támogató programoknak, mindezt a klasszikus uniós fejlesztési források rovására. Ezt súlyosbítva jogköröket akarnak elvonni a tagállamoktól.

El akarják venni azt a jogot, hogy az államok, így Magyarország határozza meg, hogy ki tart menekültnek, és kit gazdasági bevándorlónak. S hogy teljes legyen a kép, továbbra is ott van a napirenden a betelepítési kvóta, amit, ha tehetnének, azonnal életbe léptetnének.

"A mi álláspontunk szerint nem fair és egyáltalán nem demokratikus, hogy az európai állampolgárok megkérdezése nélkül akarnak keresztülvinni egy ilyen súlyos bevándorlási csomagot. Mindezt úgy, hogy amikor 2014-ben az európaiak utoljára szavazhattak az európai képviselőkről, és a csúcsjelöltekről, erről szó sem volt." - mondta Dömötör Csaba, aki hozzátette:

A költségvetés elfogadásával meg kellene várni a 2019-es európai parlamenti választásokat - mondta.