Ölni akart a Teréz körúti robbantó, és fegyvereket akart szerezni

A Teréz körúti robbantó pere
Vágólapra másolva!
A Teréz körúti robbantó az ügyész szerint ölni akart, ezért tehetett a bomba mellé - amelyet felrobbantott - repeszeket. Az ügyész szerint ráadásul semmilyen megbánást nem tanúsított, hidegen hagyta, hogy mi történt. 
Vágólapra másolva!

A vád szerint a férfi két éve Budapest belvárosában egy saját készítésű bombát robbantott fel. A támadásban két rendőr súlyosan megsérült.

A robbantás célja az volt, hogy megszerezze fegyvereiket.

A férfi nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak. Ebben azt leírta, hogy miből készítette a bombát, és azt is jelezte, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig egymillió eurót követelt. Azt írta, ha nem kapja meg, újabb támadások következnek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ügyész azt mondta, hogy

a szakértő szerint a férfi nem kóros elmeállapotú, ugyanakkor rendkívül manipulatív, aki szeretne fontos lenni.

A férfi az ügyész szerint ölni akart,

azért helyezett repeszeket a robbanószerkezetbe, továbbá a következmények láttán semmilyen megbánást nem tanúsított, hidegen hagyta, hogy mi történt. „Tökéletes közöny a szörnyű tettel kapcsolatban” - fogalmazott.

Az ügyész „brutális pusztításra képes” robbanószerkezetről beszélt, és elmondta, hogy a robbanásban nyolc autó is megrongálódott, a környező házakban pedig több mint tízmillió forint kár keletkezett. A szakértő szerint a robbanószerkezet - amelyben különböző méretű szögek is voltak - ötméteres sugarú körben képes volt halált okozni.

A vádbeszéd után a tárgyalást - amelyen a vádlott nem volt jelen - elnapolták, a per augusztus végén folytatódik.

A férfit a robbantás után néhány héttel fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van.

Néhány hónapig nem tett érdemi vallomást, 2017 februárjától azonban többször hosszan, részletesen beszélt az ügyészek előtt.

Aztán többször is azt mondta, hogy a vallomásait kényszer, fenyegetés, befolyásolás nélkül tette és fenntartja. Az ügy első, januári tárgyalási napján azonban minden korábbi vallomását visszavonta, és azóta nem beszél az ügyről.

Az akkor ismertetett nyomozati vallomásai szerint részletesen beszélt a robbanóanyagok, bombák iránti régóta tartó szenvedélyéről, és arról, hogy hogyan készített el és próbált ki házilag több bombát.

A többkilónyi robbanóanyagot tartalmazó bombákat cukorból, ammóniából, műtrágyából és más, kereskedelmi forgalomban kapható anyagokból készítette, és hol gyújtózsinórral, hol távirányítóval hozta működésbe.

A robbantás előtt heteken át járt a fővárosba, alaposan megfigyelte a kiszemelt helyszínt, többször is odahelyezte a bombát, mielőtt felrobbantotta.

A robbantás estéjén a bombát a Teréz körút 2-4. szám alatti házban egy szűk résbe tette. A többkilónyi robbanószer mellé többkilónyi 5-10 centiméteres szöget is rakott. A bombát néhány méteres távolságból szándékosan akkor robbantotta fel, mikor a két rendőr odaért.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A robbanás után a rendőrök felé ment, a földön heverő testeken átlépett, de látta, hogy élnek, ráadásul a közelben járókelők is voltak, emiatt megijedt, és - eredeti céljától eltérően - a rendőrök fegyvereit nem vette el.