Vasárnap tartja tisztújítását a kaotikus állapotban lévő MSZP

Molnár Gyula, MSZP, Választás 2018
Vágólapra másolva!
Az MSZP vasárnap tartja tisztújító kongresszusát, amelyet azért kellett összehívni, mert az eddigi elnökség, élén Molnár Gyulával, már az ellenzék számára katasztrofális vereséget hozó április 8-i választás éjszakáján lemondott. Az új elnökségnek nem lesz könnyű dolga, mert a párt háza tája csak belső botrányoktól és a szövetségesek hátba támadásától volt hangos az elmúlt időszakban. A népszerűségük pedig jelenleg úgy áll, hogy ha ma tartanák a választásokat, az MSZP – Párbeszéd szövetség nagy valószínűséggel be sem jutna a parlamentbe. De ahogy azt már az elmúlt hónapokban megszokhattuk, a szocialisták most is csak egymás legyilkolásával vannak elfoglalva.
Vágólapra másolva!

A pártot már a választás előtt is a széthúzás és a belháborúk jellemezték. Emlékezzünk csak kicsit vissza arra, hogy milyen szépen távolította el Botka László miniszterelnök-jelöltet a saját pártja, mivel a szegedi polgármester nem volt hajlandó összeállni Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel.

És mint utóbb kiderült, még Botka miniszterelnök-jelöltsége során megkeresték a nem épp a lojalitásáról híres, zuglói polgármestert, Karácsony Gergelyt, hogy vállalja a jelöltséget. Aztán persze közös erővel Botkát jégre is tették.

Szeged, 2017. október 2. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől Forrás: MTI/-------------------

A választási hajrában aztán elindult a jól megszokott baloldali komédia – kiegészülve a Jobbikkal –, hogy legyen-e összefogás, és ha igen, kivel, és kivel nem.

Bár a hódmezővásárhelyi választás felébresztette az ellenzéki reményeket, a nagy tárgyalási és visszalépési – vagy épp nem lépési – hullám során kiderült, hogy ezek a fiúk és lányok csak épp egymást gyűlölik jobban az elvileg leváltani tervezett Fidesznél.

A már-már követhetetlen egyezkedést követően eljutottunk a választásokig, amely valamennyi ellenzéki pártnak nem hozott túl szép eredményt, az MSZP-Párbeszéd szövetség pedig épphogy bejutott a maga 11,91 %-val a parlamentbe.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Minden maradt a régiben a választás után is

És jó baloldali párthoz híven, nem tanulva a választás eredményéből, az új parlament felállásával ugyanott folytatták, ahol a választások előtt abbahagyták: maguk építése helyett egymás legyilkolásával voltak elfoglalva.

Emlékezetes, hogy alig pár nappal, hogy megalakult az MSZP új szövetségesének, a Párbeszédnek a frakciója, máris távozott Bősz Anett, a frakció egyik tagja, ami miatt - ha a független és mindenre kész Mellár Tamás nem menti meg őket - már az első héten megszűnhetett volna a Párbeszéd-frakció.

Budapest, 2018. május 11. Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ok az volt, hogy az amúgy a Fodor Gábor által fémjelzett liberálisokhoz tartozó Bősz Anett „nem látott garanciát a liberális értékek érvényesülésére”.

A háttérben azonban csúnyább dolgok is húzódtak, hiszen kiderült, hogy Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor fű alatt megegyeztek, hogy az MSZP évi 60 millió forinttal támogatja a mérhetetlen Liberálisokat.

Persze erről az MSZP elnökségét, vezető testületeit elfelejtették tájékoztatni.
Nem kell nagy politika-szakértőnek lenni, hogy megállapítsuk, hogy a csapatszellem nem az igazi a szociknál. Így vágnak hát neki a vasárnapi tisztújításnak.

Zavaros visszalépés

De az MSZP-re jellemző módon az elnökjelölés sem ment simán. Hiszen eredetileg három jelölt volt: Mesterházy Attila, a párt volt elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, és Kunhalmi Ágnes, a párt XVIII. kerületi képviselője. Meg persze Szanyi Tibor negyedikként, aki jól megmondta a magáét, aztán mégsem indult el az elnökségért.

No, eddig minden szép és jó lenne, azonban a párton belül népszerű Kunhalmi valamilyen rejtélyes – talán csak szocialista logikával érthető – oknál fogva az utolsó pillanatban visszalépett.

Budapest, 2016. október 23. Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke (b), és Molnár Gyula, az MSZP elnöke az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Nagy Imre Emlékház előtt a 2016. október 23-án Forrás: MTI/Kallos Bea

Azonban a szociknak ezt sem sikerült szépen csinálni, hiszen Kunhalmi egyik jelöltet sem támogatta visszalépésével, hanem rábízta a mögötte álló küldöttekre a döntést.

Egy szó, mint száz, az MSZP háza táján mindig áll a bál, csak időközben épp a választópolgárok támogatása tűnt el mögülük.

Mesterházy Attila és Tóth Bertalan jelöltként el is jutott a kongresszusig

A - végleges - jelöltek személyéről szólva pedig: Mesterházy Attila korábban már négy évig vezette a szocialista a pártot, nem sok sikerrel.

Sopron, 2014. május 22. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a párt soproni irodájában 2014. május 22-én Forrás: MTI/Nyikos Péter

Ez alatt a négy év alatt két alkalommal miniszterelnök-jelöltként is sikerült lebőgnie, de az elnöksége alatt lezajlott két országgyűlési választás két Fidesz-kétharmadot hozott.

Az MSZP-t olyan botrányok övezték elnöksége alatt, mint a „felejthetetlen” bajai videóhamisítási ügy, vagy épp Simon Gábor ügye, aki 2014-ben csúnyán lebukott a külföldi számlákon pihentetett sok-sok milliónyi pénzével, amiről persze senki nem tudta, hogy honnan is jutott hozzá Simon.


A másik jelölt, Tóth Bertalan 2016-ban lett a szétesőben lévő párt frakcióvezetője, akinek a nevéhez szintén nem sok szocialista siker köthető.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tóth egyébként korábban Pécs alpolgármestere is volt, és a helyi buszflotta eladása miatt szépen összeugrott volt párttársával, Komáromi Istvánnal, aki azt állította, hogy Tóth tudott a város számára rendkívül kedvezőtlen szerződésekről.

Emiatt rágalmazási per is volt a két szocialista politikus között, amit végül Tóth elbukott. De 2007-es rejtélyes visszalépése és állítólagos megvesztegetése miatt is magyarázkodnia kellett a frakcióvezetőnek.
Hát így állnak a szocialisták egy nappal a tisztújítás előtt.