Gyöngyösi Márton hadat üzent a Jobbik-alapító Pongrátz családnak

GYÖNGYÖSI Márton
Rácalmás, 2018. május 3. Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, megválasztott frakcióvezető a párt frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón Rácalmáson 2018. május 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Jobbikba 2006-ban belépett Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, frakcióvezető közösségi oldalán reagált Pongrátz András szombati közleményére. A Jobbik-alapító azt kérte a pártvezetőitől, többet ne használják pártcélokra a lyukas zászlót. Gyöngyösi nem tartotta tiszteletben a 1956-os hős Pongrátz Gergely testvérének kérését, és leszögezte, fel fogják venni a zászlót. Az SZDSZ-esedő Jobbikban folytatódik tehát a múlttal való teljes leszámolás, és a baloldal felé nyitás előkészítése. A múltat végképp eltörlik.
Vágólapra másolva!

Pongrátz Gergely, 1956-os hős testvérével, Pongrátz Andrással részt vett a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakulásán 2003-ban. Pongrátz Gergely sokáig azonban nem tudta követni a párt sorsát, ugyanis két évvel az alakulókongresszus után meghalt.

A Jobbik ezután egyfajta szimbólumként használta az 1956-os hőst, ezt jól mutatja, hogy a fotója ott volt Vona Gábor elnöki irodájának falán.

Testvére a lehető legtovább kitartott a Jobbik mellett, három éve még beszédet tartott a párt 1956-os megemlékezésén, azonban ezután már ő sem bírta tovább. Hosszú idő után ismét aktivizálta magát a közéletben: Dúró Dóra parlamenti frakcióból való kizárását követően Toroczkai Lászlóval közösen arra kérte a képviselőt, ne adja vissza mandátumát a Jobbik vezetésének. Szombaton ismét közleményt adott ki, amiben felszólította a Jobbik vezetőit, ne hivatkozzanak a jövőben Pongrátz Gergelyre, mert méltatlanná váltak erre.

Az erősen kommunistaellenes Pongrátz hozzátette, bátyja forog a sírjában a „vonásodás és Sneider Tamásék viselkedése miatt”. Ezek miatt pedig azt kérte a „baloldallal együttműködő párttól”, többet ne használja pártcélokra a lyukas zászlót.

A Jobbiknak új szimbólumokat kell keresnie! – tette hozzá.

Gyöngyösi Márton: felvesszük a zászlót

Nem fogadta meg az 1956-os hős testvérének tanácsát Gyöngyösi Márton, aki közösségi oldalán hadat üzent a Pongrátz családnak. A Jobbik elnökhelyettese azt elismerte, hogy

2003-ban egy maroknyi fiatal átvett egy zászlót Pongrátz Gergelytől, az 1956-os szabadságharc hősétől.

Azonban ezután a pártba csak 2006-ban belépő politikus el kezdett magyarázkodni, és azt írta, hogy azóta 15 év telt el, és a maroknyi fiatalból egy országos szervezet, egy parlamenti párt lett. Hozzátette, szerinte mindig hűek maradtak Pongrátz szavaihoz. Egy kis kitérő után pedig rátért a lényegre: hiába kérte tőlük azt Pongrátz András, hogy ne használják pártcélokra a lyukas zászlót, nem fogják megfogadni.

Mi itt vagyunk és fel fogjuk venni a zászlót. – Gyöngyösi ezzel megindította a háborút a Pongrátz család ellen. Korábban itt írtunk arról, hogy mekkora jelentősége volt a Pongrátzoknak a Jobbik életében. Nem nehéz kitalálni, hogy mi az üzenete ennek a lépésnek: a múlttal való teljes leszámolás, és a baloldal felé nyitás előkészítése.

Nem igazán tetszett a bejegyzés tartalma, és annak stílusa a hozzászólók jelentős részének. Egyik kommentelő azt írta, hogy

Egy másik kommentelő arra jutott, hogy Pongrátz megunta, hogy a Jobbik szemkilövetőkkel parolázik: