Kizárták Toroczkait a Jobbikból

Jobbik
Toroczkai László sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Kizárták a Jobbikból Toroczkai Lászlót Simicska Jobbik-propaganda csatornája, a Hír TV szerint. 
Vágólapra másolva!

Csütörtök este a párt etikai bizottsága döntött a Jobbik egykori alelnöke ügyében, a hivatalos döntést egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Jobbik sajtóosztálya annyit közölt a Jobbik propagandacsatornájával, hogy először az érintettet szeretnék tájékoztatni az eljárás döntéséről.

Toroczkai Lászlót kizárták a Jobbikból, így szakad a párt Fotó: Polyák Attila - Origo

Úgy tudják, az etikai bizottság elvileg meghallgatta volna Toroczkait, ő azonban nem ment el a csütörtöki ülésre.

Mint arról korábban beszámoltunk, Novák Előd korábbi Jobbik-alelnök szerint pártszakadást eredményez, ha kizárják a platformot alapító Toroczkai Lászlót a Jobbikból. A volt jobbikos országgyűlési képviselő beszélt pártja botrányos pénzügyeiről is.

Előre megvolt az ítélet?

Szintén írtunk arról, hogy előre várható volt Toroczkai kizárása. Legalábbis erre utalt Gyöngyösi Márton elnökhelyettes nyilatkozata, és az, amit a Zsúrpubi szovjet típusú lejárató anyagában írtak. Ismert, május végén a Jobbik elnöksége felkérte (csodálatos szóhasználat az antikommunista gyökerekkel rendelkező párt esetében!) Sneider Tamás elnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest, hogy kezdeményezzen etikai és fegyelmi eljárást Toroczkai ellen, mert

  • úgy vélik, a volt alelnök a tisztújító kongresszus után indított „sajtóturnéja” során jobbikos taghoz méltatlan módon és tartalommal nyilatkozott,
  • és a Jobbik „belső megosztásának és szétszakításának szándékával” alapszabály-ellenesen platform alapítását kezdeményezte. Ásotthalom polgármestere nagy médiaérdeklődés közepette jelentette be, hogy megalapítja a Mi Magunk elnevezésű platformot, amelynek zászlóbontása június 23-án lesz Toroczkai „felségterületén”.

Később Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, a zsidókat listázni akaró néppárti politikus a Hír TV-ben egyenesen a negatív nézettségi rekordokat döntő Kálmán Olgának árult el egy kulisszatitkot: hogy a párton belüli platformalapítási kísérlete miatt már kizárták Toroczkai Lászlót. Természetesen mindezt elvileg a csütörtöki meghallgatása előtt tette. Ezzel párhuzamosan a Zsúrpubi főszerkesztője, miközben szovjet típusú lejáratásba kezdett a „lehet ügynök, lehet kém” Toroczkai ellen, véletlenül (?) ő is elszólta magát.

Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke a párt botrányos pénzügyeit vitte a nyilvánosság elé Forrás: MTI/Vajda János

Novák is nekiment a Jobbik vezetésének

Ilyen előzmények után borítékolható volt, milyen döntés fog születni a radikális politikus ügyében. A történethez hozzátartozott, hogy Toroczkai is mindent bevetett annak érdekében, hogy kirúgják a pártból. Akárcsak a kibeszélés nagymestere, Novák Előd, aki szövetségese védelmére kelt. Novák arról is beszélt, hogy

ezért is mondott le a pártalapítvány kuratóriumában betöltött tisztségéről.

Esik szét a párt

Az országos botránnyal párhuzamosan az alapszervezetek is esnek széjjel. Szmik Lajos szerdán közösségi oldalán jelezte, hogy kilépett a pártból és a Jobbik Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat frakciójából. Rövid írásából kiderült, hogy döntését már „egy régebb óta húzódó összeférhetetlenség miatt”, és „a Jobbikon belül egy ideje megváltozott nézetek” miatt hozta meg.

Nem hagy fel a politizálással, függetlenként folytatja.

Korábban megírtuk, hogy Orbán Imre Veszprém megyei képviselőnek, és Szabó Ákos nagykátai elnöknek is elege lett a Jobbikból, és Szmikhez hasonlóan visszadobták párttagságijukat.