Jelentős sikert hozott Szijjártó Péter washingtoni látogatása

SZIJJÁRTÓ Péter; POMPEO, Mike
Washington, 2018. május 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Washingtonban 2018. május 30-án. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Jelentős eredményeket hozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni látogatása, ahol tárgyalásokat folytatott az amerikai külügyminiszterrel, Mike Pompeóval. Megegyeztek abban, hogy együttműködnek az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy világszerte megvédik a keresztény közösségeket. Szijjártó Péter a washingtoni izraeli nagykövetségen arról beszélt, hogy Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, tisztességes megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A magyar külügyminiszter az ukrán külügyminiszterrel is tárgyalt az amerikai fővárosban, és sikerült előrehaladást elérni a magyarokat megbélyegző ukrán oktatási törvény ügyében.
Vágólapra másolva!

Magyarország és az Egyesült Államok megerősítette stratégiai szövetségét - értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott megbeszélését Washingtonban. A tárcavezető kiemelte: megerősítették, hogy

az Egyesült Államok természetes szövetségeseként tekint Magyarországra és az egész közép-európai térségre.

Szijjártó Péter biztosította az amerikai külügyminisztert arról, hogy

Áttörést hozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni látogatása Forrás: MTI/Kkm

Közös megközelítések

Mint mondta, Magyarország továbbra is „kiegyensúlyozottan, mindenfajta kritikát és kommentálást mellőzve fog hozzáállni” az amerikai kül- és belpolitikai döntésekhez. A jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány politikai megközelítései között rendkívül sok hasonlóság van, mindketten nagyon fontosnak tartják a saját polgáraik biztonságának garantálását - magyarázta.

Továbbra is együttműködnek rendkívül fontos külpolitikai kérdésekben, így az ENSZ-reform vonatkozásában és abban a tekintetben is, hogy Izraellel szemben tisztességes nemzetközi megközelítést szeretnének kivívni - mutatott rá. Hozzátette:

együttműködnek továbbá az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben,

valamint abban is, hogy világszerte a keresztény közösségeket megvédjék.

Javul hazánk energiabiztonsága

A külügyminiszter kitért rá: az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz Magyarország energiaellátásnak biztosításában, ugyanis ígéretet kapott arra, hogy a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja. Kitért rá: az amerikai vállalatok alkotják ma már a második legjelentősebb beruházói közösséget Magyarországon, 1700 amerikai cég százezer magyarnak ad munkát. A mostani tárgyaláson megerősítették a gazdasági együttműködés fejlesztése iránti igényüket - közölte.

Hangsúlyozta: fontos a védelmi együttműködés megújítása is, ezért átadta amerikai kollégájának a leendő magyar-amerikai védelmi együttműködés megállapodásra vonatkozó magyar javaslatokat. Erről már két tárgyalási forduló lezajlott, egyértelmű politikai akarat van mindkét oldalról a megállapodás megújítására - mondta. Hozzáfűzte: most abban állapodtak meg, hogy felgyorsítják ezt a folyamatot. Szijjártó Péter emlékeztetett: ugyan

eddig is magyar katonák szolgáltak amerikaiak vezette missziókban, de megállapodtak abban, hogy a NATO által elindítani szándékozott iraki kiképzési misszióban magyar katonák is részt vesznek,

erről haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Szijjártó Péter és Mike Pompeo megbeszélésén rengeteg közös pont volt Forrás: MTI/Kkm

Szigorú határvédelem

Megjegyezte: a megbeszélésen felvetődött, hogy a NATO-tagállamoknak mielőbb meg kellene felelni az úgynevezett kétszázalékos elvárásnak, azaz annak, hogy a hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, és Magyarországnak világos menetrendje van arra, hogy miként érheti el ezt a célt. Arról is beszélt, hogy Magyarországnak rendkívül fontos a regionális biztonság, stabilitás, és ennek egyik alapja a kisebbségek védelme egész Európában, de kiváltképp Közép-Európában.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy

az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a területeinek a 98 százalékát elveszítette azon nemzetközi koalíció tevékenységének köszönhetően, amelyet az Egyesült Államok vezet, és Magyarország is részt vesz benne.

Az Iszlám Állam ezért taktikát váltott, és elkezdte a korábban külföldről érkezett harcosainak visszaküldését Európába és a világ más pontjaira, és ez ellen szigorú határvédelemmel lehet védekezni, ezért fenn kell tartani a határaink megvédésének képességét - vélekedett.

Előrelépés az oktatási törvény ügyében

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a találkozón szó volt az ukrán oktatási törvény ügyéről is. Tájékoztatta amerikai kollégáját, hogy korábban egyeztetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akivel abban maradtak, hogy

Ez a megközelítés az Egyesült Államok támogatását is bírja - mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó Péter előrelépést ért el az ukrán oktatási törvény ügyében is Pavlo Klimkinnel Forrás: MTI/Kkm

Elmondta: az amerikai kormányzat eddig is nagyon aktívan vett részt a kérdés megoldásában, az amerikai külügyi tisztségviselők rendszeresen felhozták a témát az ukrán kormányzati szereplőknek, és

azt, hogy az ukrán oktatási miniszter hivatalos tárgyalásra hívta a KMKSZ vezetőit, azt, hogy a 2023-ig tartó meghosszabbítása az oktatási törvény alkalmazásának már az ukrán parlamentben napirendjén van, továbbá azt, hogy a magániskolák kivétele a jogszabály hatálya alól jól halad előre.

Szijjártó Péter arra kérte Mike Pompeót, hogy az elkövetkező időben is támogassák a magyar-ukrán tárgyalásokat, és tegyék világossá Ukrajnának, hogy

függetlenül más geopolitikai kérdésektől.

A két miniszter egyetértett abban, hogy Európában

el kell érni az energiaforrások diverzifikációját

valamint szót ejtettek az amerikai befektetésekről is Magyarországon, és a védelmi együttműködési megállapodásról.

Magyarország büszke a zsidó közösségére

Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett, és büszke az országban élő zsidó közösségre - mondta Szijjártó Péter a washingtoni izraeli nagykövetségen Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtt. Beszédében kiemelte: Budapesten a Dohány utcai zsinagógához nagyon közel található az egyik legnagyobb katolikus templom, ami jól illusztrálja, hogy a zsidó és keresztény emberek békében élhetnek együtt Magyarországon.

Szijjártó: Magyarország büszke a zsidó közösségére Forrás: MTI/Kkm

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ugyanakkor Nyugat-Európában sokak szerint egyfajta posztkeresztény, posztnemzeti korszak van, pedig

ha Európa megfeledkezik a zsidó-keresztény örökségéről, arról, hogy Európa nemzetekből áll, nagyon sokat veszíthet.

Mint mondta, Magyarország büszke a zsidó közösségre, amely nagyban hozzájárult az ország fejlődéséhez. A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - emlékeztetett.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, fair megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A két országot sok szál köti össze, így az is, hogy a saját polgáraik biztonságát elsődlegesnek tartják - mutatott rá. Szijjártó Péter felidézte: Budapesten született Herzl Tivadar, a modern izraeli állam megálmodója. Izrael erős ország erős nemzettel - fűzte hozzá.

Nagyon jó együttműködés

Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet arról beszélt, hogy

rendkívül jók a magyar-izraeli kapcsolatok, és számos területen egyre szorosabbá válik az együttműködés a két ország között.

Mindkét országnak fontos az innováció, amely egy újabb, a két országot összekötő szál - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: Izrael nagyra értékeli a Magyarországhoz fűződő barátságát és az ország támogatását, kiállását Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Izrael ugyancsak nagyra értékeli, hogy a magyar miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - közölte. Ron Demer elmondta: nem véletlen, hogy Magyarországon él a második legnagyobb zsidó közösség Európában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Előrelépés történt

Előrelépést jelent a magyar-amerikai kapcsolatokban a két ország külügyminisztereinek találkozója; ilyen szintű megbeszélés nem volt 2012 óta - közölte Kaló Máté Amerika-szakértő. Kaló Máté

a megbeszélés fontos elemének nevezte, hogy az Egyesült Államok szerepet vállal Magyarország energiaellátásában.

Szijjártó Péter ígéretet kapott arra, hogy a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja.

Ugyancsak hangsúlyos témája volt a tárgyalásnak a magyar-ukrán viszony. Az Egyesült Államok jogosnak tartja a magyar igényeket a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintő ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és azt kérte, hogy Magyarország törekedjen a konszenzusra.