Börtönbe kerülhet egy korrupt felszámolóbiztos

2018.05.22. 15:58

Vádat emelt az ügyészség vesztegetés elfogadása miatt azzal a felszámolóbiztossal szemben, aki mintegy 17 és fél millió forintot vett át egy cég korábbi ügyvezetőjétől azután, hogy megígérte, elintézi, hogy a cég vagyonát az ügyvezető másik cége szerezze meg. Az ügyvezető vesztegetés miatt áll bíróság elé.

Az algyői székhelyű cég 2014 februárjától állt felszámolás alatt. Ebben a időszakban a korábbi ügyvezető a céggel kapcsolatban nem intézkedhetett, a gazdasági feladatokat a felszámoló biztos látta el  - írja az ugyeszseg.hu. 

A volt ügyvezetőnek a felszámolás alatt álló cégen kívül volt egy másik vállalkozása is, ezért

a felszámolóbiztos felajánlotta az ügyvezetőnek, hogy pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton

a volt ügyvezető másik cége nyerjen.

Ezért a cégvezető 2015 áprilisa és májusa között összesen mintegy 16 millió forintot adott át a felszámolónak, aki azonban még több pénzt akart. További hárommillió forintot kért a vállalkozótól azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje, hogy a harmadik cég elálljon a pályázattól. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át a felszámolónak, aki azonban a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből

az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2.250.000 forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül az ügyvezető másik cége nyert, de az ügyvezető nem tudta kifizetni a vételárat kifizetni, így az ingatlan nem lett az övé.

Az ügyészség a felszámolóbiztost

önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásával és befolyással üzérkedésselvádolja. Az egykori üzletvezetőt pedig gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és befolyás vásárlásával.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, most lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben börtönbüntetést, a foglalkozása gyakorlásától eltiltást, és 19.750.000 forintnyi vagyonelkobzást indítványozott.Az ügyészség a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.