Összeomlás az MSZP-ben: fegyelmit indítanak Molnár Gyula pártelnök ellen

Molnár Gyula, MSZP, Választás 2018
Vágólapra másolva!
Fegyelmi eljárás indul az MSZP-ben Molnár Gyula ellen, mert túllépte a hatáskörét, amikor szerződést írt alá a Liberálisokkal - nyilatkozta Tóth Bertalan frakcióvezető az InfoRádióban. Az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottsága és a fegyelmi tanácsa meg fogja tenni a szükséges lépéseket.
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az lenne a tisztességes lépés, ha Bősz Anett a mandátumát az MSZP-Párbeszéd frakciójának adná. Molnár Gyula, az MSZP elnöke túllépte hatáskörét a Liberálisokkal, a választás előtt kötött szerződés aláírásával - vélekedett az MSZP frakcióvezetője.

A pártszövetség frakciójából múlt héten távozó Bősz Anett gazdasági bizottságban betöltött alelnöki pozíciójáról a Párbeszédnek kell döntenie.

Molnár Gyula lemondott pártelnök a választás előtt a Liberálisokkal kötött szerződésével kapcsolatban azt mondta: „hosszú távú kötelezettségvállalásra csak akkor jogosult az elnök, ha az elnökség ezt támogatja és elfogadja". „Miután ilyen elnökségi döntés nem volt, így a volt pártelnök hatáskörét túllépve járt el ebben az ügyben, az MSZP pedig nem tudta vállalni ennek a kötelezettségét” – hangsúlyozta. A párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága és a fegyelmi tanácsa meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Az ügy előzményei

A Liberálisoknak papíron nyújtott 60 millió forintos támogatás körüli botrány a múlt héten robbant ki, ezek voltak a legfőbb állomásai:

  • Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője a semmiből kijelentette, kilép a Párbeszéd frakciójából. Lépését azzal indokolta, hogy nem látja a garanciáit a liberális értékek megjelenésének ebben a képviselőcsoportban. A hír nagy port kavart az ellenzéki körökben, hiszen ebben az esetben megszűnt volna Karácsony Gergely parlamenti képviselőcsoportja, ezzel pedig több jogosultságtól is elestek volna. Nem jutottak volna évi 135 millió forintos támogatáshoz, megszűnt volna Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége is. A miértre pedig nem volt válasz.
  • Egészen addig, amíg nyilvánosságra nem került az a dokumentum, amely Bősz kilépésének napján több balliberális szerkesztőséghez is eljutott. Ennek tanúsága szerint a választást megelőzően Molnár Gyula MSZP-elnök, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd bukott miniszterelnök-jelöltje és Fodor Gábor megállapodott, hogy a szocialisták 2018 és 2022 között 60 millió forinttal támogatják majd a Liberálisokat.
  • Ez azért volt különösen kellemetlen a szocialistákra, és Karácsony Gergelyre nézve, mert erősen felvetette a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. Igaz, a 24. hu információi szerint egyelőre nem érkezett pénz a Liberálisok számlájára. Fodor Gábor, a Liberálisok parlamentből kiszorult politikusa feltehetően az elmaradt utalás miatt erősen támadta „szövetségeseit" közösségi oldalán.
  • A történet folytatásaként a „független” képviselő, Mellár Tamás vasárnap Facebook-oldalán bejelentette, hogy belép a Párbeszéd frakciójába. Ez azt jelenti, hogy megmaradhat Karácsony Gergely pártjának parlamenti képviselőcsoportja, és megkapják az évi 135 millió forintot.
  • Ma ellentámadásba lendültek a szocialisták, akik kihátráltak a belvárosi időközi választáson a Liberálisok jelöltje mögül, és egy másik induló mögé álltak be. Fodor Gáborok reggel felvették ugyan a jelöltséghez szükséges támogató aláírásokhoz az ajánlást gyűjtő íveket, ám végül úgy döntöttek, azokat üresen vissza is adják.
  • Szabadai Viktor, a Liberálisok majdnem belvárosi jelöltje emiatt csalódott hangvételű nyilatkozatot ad a Pesti Srácoknak. Szerinte ez az ellenzéki politika nem folytatható.