Csodák igenis léteznek

csecsemő gyerek kórház
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Pampers hároméves kutatás után a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályok ápolónőivel együttműködve kifejlesztette a Pampers Preemie Protection pelenkát, amely a legkisebb, akár 800 gramm alatti testsúlyú koraszülött kisbabák számára nyújt biztonságos és kényelmes védelmet.
Vágólapra másolva!

A koraszülések aránya Magyarországon 8-9%, ez évente nagyjából 8000-9000 koraszülött babát jelent. Közülük sokan koraszülött intenzív osztályon kezdik meg életüket. A Pampers most induló, hosszú távú jótékonysági kezdeményezése a hazai kórházak koraszülött osztályait különleges,

koraszülött kisbabáknak kifejlesztett pelenkáival kívánja térítésmentesen ellátni.

Egy koraszülött kisbaba kényelmes és biztonságos pelenkacseréjéhez legalább két ápolóra, négy gondoskodó kézre és akár 5-10 percre is szükség lehet. A szerető érintés minden csecsemő számára fontos, a koraszülött kisbabák számára azonban – egészségük és fejlődésük szempontjából – elengedhetetlen.

A rugalmas anyag finoman fogja körül a csecsemő testének vonalait, miközben maximális illeszkedést biztosít, még az inkubátor életfenntartó csövei és szondái mellett is, így a nővéreknek nem kell a műszereket kerülgetve a csecsemő méretére szabni az egyébként túl nagy pelenkát.

– értékel a kezdeményezés kapcsán tartott sajtótájékoztatón Dr. Kocsis István egyetemi docens, a PIC osztályvezető főorvosa. „Jó lehet itt kismamának lenni, biztonságban tudni magunkat és a koraszülött babánkat" – tette hozzá Szandi, aki a koraszülött téma kapcsán mesélt a személyes érintettségéről.

Az elmúlt években szoros együttműködéssel jelentős sikereket tudott elérni a klinika neonatológus és szülész szakember gárdája a koraszülés megelőzésében az ún. perinatológus párbeszéd során. A korábbi évekkel összehasonlítva a Perinatalis Centrumban ellátott koraszülöttek méhen belüli életét átlagosan egy héttel meg lehetett hosszabbítani, így érettebben jöttek a világra. A várandósságok kritikus szakaszában, az életképesség határán, az egészen éretlen koraszülöttek esetében minden méhen belül töltött extra nap kb. 3%-kal növelte a súlyos szövődmény nélküli túlélés esélyét. Egy nagyon éretlen magzatnál az egy héttel hosszabb méhben töltött élet, több mint 20%-os esélyjavulást jelenthet a minőségi életre.

„A Pampers fő célja a babák egészséges fejlődésének maximális támogatása.

A Perinatális Intenzív Centrumokkal együttműködve a Pampers kutatói évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a 800 grammnál kisebb súllyal született babák számára nincs megfelelő méretű pelenka a piacon, így azonnal eldöntöttük, hogy kifejlesztünk egy egyedi terméket a legkisebb babák számára – mondta el Balogh-Simon Zsófia, a Pampers márkamenedzsere. – Mi voltunk az első globális pelenkagyártó vállalat, amely kifejezetten koraszülöttek számára is gyártott pelenkát.

Az új Pampers Preemie Protection pelenkákat úgy terveztük, hogy méretükből adódóan a lehetőségek szerint a legkevésbé zavarják a koraszülött kisbabák alvását, fejlődését és orvosi ellátását.

Koraszülött pelenkáink kiskereskedelmi forgalomban nem is elérhetők. Az a célunk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékekkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassuk."

A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika hazánk legnagyobb szülészeti intézete, itt évente több mint 3800 újszülött jön a világra. Perinatális Intenzív Centruma (ApróTalp Falva) az ország egyik – hagyományaiban és eredményeiben – vezető koraszülött-újszülött intenzív ellátást biztosító osztálya, ahol évente akár 500 koraszülöttet látnak el.

A sajtótájékoztató résztvevői nagy egyetértésben nyilatkoztak a témában Forrás: Csudai Sándor - Origó

„Az extrém éretlen koraszülöttek nagy változékonyságot mutató testméretei és azok akár néhány napon belüli megváltozása magában hordozzák a speciális ápolási kellékek alkalmazásának a szükségességét is – mutat rá Dr. Kocsis István egyetemi docens, a PIC osztályvezető főorvosa. – A kereskedelmi forgalomban kapható ápolási kellékek azonban sokszor méretük miatt nem felelnek meg jól az igénynek, kialakításuk sok esetben nem elégíti ki az elvárásokat. Kifejezetten örömteli, hogy a P&G felvállalta azt a feladatot, hogy a megszokott minőséget megtartva, kisméretű, a legkisebb koraszülöttek igényeihez adaptált pelenkák kialakításával segíti az ápolásukat, és azt ingyenesen biztosítja a koraszülött ellátásban részt vevő intenzív osztályoknak."

Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE), amely az egyik legjelentősebb koraszülött babákat és szüleiket támogató nonprofit szervezet. Fő célkitűzésük a koraszülésben érintett családok megsegítése, elsősorban információk nyújtásával és a sorstársi közösség erejével. A Pampers ezért összefogott a Rossmann-nal, és az április eleje óta tartó együttműködésük során minden, a Rossmannban kapható Pampers pelenka vásárlása után 1%-kal, a Rossmann pedig az összegnek megfelelő termékadománnyal támogatja az Egyesületet.

„Kiemelt feladatunk a korai fejlesztés fontosságának hangsúlyozása, a hátrányos megkülönböztetés és a társadalmi megítélés leküzdése, valamint nem utolsó sorban a koraszülött osztályok támogatása ruha-textil és műszeradományokkal – mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, az Egyesület elnöke. – Nagyon örülünk a P&G és a Rossmann közös kezdeményezésének, így az összegyűlt adományok segítségével sok édesanya és koraszülött kisbaba életét tehetjük biztonságosabbá, könnyebbé és szebbé." „Cégfilozófiánk a család, a gyermek és a nők támogatására fókuszál elsősorban" – fűzi hozzá Gigler Anita, a Rossman CSR és személyzeti vezetője.

A sajtótájékoztatón megszólalók mind egyetértettek abban, hogy a koraszülésért nem az anya a felelős, és nem a hibáztató, megelőző gondolkodásmód a javallott.

A témában további információ és adományozási lehetőség itt.