Nyomozás indult a Hadházy-család gyanús földszerzési ügyében

Hadházy címlapi
Vágólapra másolva!
A Pesti Srácok információi szerint nyomozást indított az ügyészség a „Földet a gazdáknak!" program esetleges visszaélései kapcsán, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy bizonyos szerződések megkötésére a termőföldekre vonatkozó jogszabályok megkerülésével kerülhetett sor. A PS úgy tudja, hogy bár a nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen indult, azonban az érintheti a Hadházy-család gyanús földszerzési ügyeit is, amelyekről már részletesen beszámolt az Origo. Azaz, hogy Hadházy édesapja és édesanyja is strómanként segíthette a Twickel György nevű zöldbárót a földszerzésre vonatkozó jogszabályok kijátszásában.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség a Nemzeti Földalapkezelő feljelentése alapján indított nyomozást a Pesti Srácok beszámolója szerint.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész a PS-nek írt leveléből kiderült, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Tolna-, Baranya- és Fejér megyei ingatlanokat érintően, a "Földet a Gazdáknak" Programmal kapcsolatos esetleges visszaélések gyanúja miatt tett bejelentést a Fővárosi Főügyészségen.


A földalapkezelő feljelentése azon alapul, hogy NFA vizsgálatot folytatott a gyanús földszerzési ügyekkel kapcsolatban, amely során kiderült, hogy az érintett Baranya, Tolna és Fejér megyei ingatlanokat vonatkozásában a szerződések megkötésére a jogszabályok megkerülésével kerülhetett sor.

Ibolya Tibor levelében megjegyezte, hogy az érintett ingatlanok vonatkozásában a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése bűntettének gyanúja fennáll, ezért a kerületi ügyészség ismeretlen tettes ellen a nyomozást rendelt el.

A PS információi szerint bár a nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, de a büntetőügy a Hadházy-család gyanús földszerzési ügyeit is érintheti. Arról korábban a Bors számolt be, hogy az NFA vizsgálatot indított Hadházy édesanyjának földszerzési ügyeiben.

Hadházy Ákos Forrás: Origo

Hadházy Ákos édesanyja három Tolnai megyei földet szemelt ki magának

2015-ben hirdette meg a magyar kormány a „Földet a gazdáknak!" elnevezésű programját, amelynek az volt a legfőbb célja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli, azaz a helyben lakó magyar gazdáké. Országszerte megindultak a földárverések, a program pedig legfőbbképpen a kis- és közepes családi gazdaságoknak kedvezett. A dolog szellemisége nem igazán nyerte el az ellenzéki pártok és politikusaik tetszését, élesen keltek ki a kormány döntése ellen, folyamatosan kritizálva azt. Így tett Hadházy Ákos is.

Ezek után viszont édesapja után édesanyjáról is kiderült, hogy erősen érintett volt egy földvásárlásban érdekelt strómanhálózatban, amely a Tolna megyei földek megkaparintását tűzte ki célként.

A Hadházy Ákos által vehemensen támadott „Földet a gazdáknak!" keretében három szántóra licitált a politikus édesanyja a birtokunkba jutott ingatlanárverési jegyzőkönyvek alapján:

  • egy 2015. november 26-án árverésre kerülő 51,4507 hektár nagyságú sárpilisi szántóra, amelynek kikiáltási ára 98.950.000 Ft volt;
  • egy 2015. november 26-án árverésre kerülő 84,3562 hektár nagyságú sárpilisi szántóra, amelynek kikiáltási ára 177.050.000 Ft volt; valamint
  • egy 2015. december 1-jén egy 15,0466 hektár nagyságú várdombi szántóra, amelynek kikiáltási ára 27.650.000 Ft volt.

Mindhárom árverésen a kikiáltási áron kelt el a meghirdetett ingatlan, és végül a politikus hozzátartozója egyik licitáláson sem nyert. Azon túl, hogy meglehetősen visszatetsző volt a manőver, érdemes megnézni közelebbről, hogyan működik a Hadházy-család, akadnak érdekességek bőven!

Több mint 30 millió forintért próbált földeket vásárolni. De miből?

A program szabályzata előírta, hogy az árveréseken árverezőként az vehet részt, az licitálhat, aki az adott ingatlan kikiáltási árának 10 %-át árverési biztosítékként előre átutalással megfizette legkésőbb az árverést megelőző munkanapon 12 óráig.

Ez pedig nem jelent mást, minthogy az LMP-s politikus édesanyjának nem kevés pénzt kellett előteremtenie ahhoz, hogy egyáltalán árverezőként részt vehessen az árverésen. Jelen esetben a három ingatlan kikiáltási ára 303 millió forint volt, azaz a fenti szabály értelmében valamivel több, mint 30 millió forintot kellett átutalással megfizetnie.

Budapest, 2018. február 17. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke beszédet mond a Lehet Más a Politika (LMP) országértékelő rendezvényén a Park Inn by Radisson Budapest szállodában 2018. február 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Honnan lett hirtelenjében egy átlagos háztartásbeli nőnek annyi pénze, hogy mindenféle pénzügyi kockázat nélkül Tolna megyei ingatlanokra licitálgasson?
Egy biztos: nem Hadházy Ákostól, hiszen a politikus legutóbbi vagyonnyilatkozata mindössze 1,1 millió forintos megtakarításról, valamint 16,8 millió forintos tartozásról tanúskodik. Ezzel Hadházynak legutóbbi bevallásához képest nőtt az adóssága, és csökkent a megtakarítása, vagyis rohamosan szegényedik.

Egy rejtélyes számláról utalta a pénzt

Portálunk birtokába került dokumentumok azt támasztják alá, hogy az LMP-s politikus édesanyja átutalta a harmincmillió forintot is meghaladó összeget.

A több tízmillió forintos biztosítékot egy olyan alszámláról utalta át, amelyről egy német–magyar szőlősgazda, Twickel György többi strómanja is intézte az utalásokat.


Ezen a ponton érthető meg, honnan volt ennyi pénze a politikus édesanyjának, hogy Tolna megyei földeket próbáljon meg megvásárolni. Minden bizonnyal bukta a több mint 30 millió forintos összeget a Hadházy-család, hiszen az árverést megelőzően meggondolta magát, és visszalépett. Egy vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy amennyiben a pályázó visszavonja a részvételét az árverésen, elveszti a biztosítékot. Mivel feltehetően nem Hadházyék állták a manővert, nem jelentett nagy megrázkódtatást számukra a veszteség.