Toroczkai: Súlyos döntések vannak készülőben

2018.05.16. 11:33

Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk - minderről Toroczkai László, a Jobbik múlt heti elnökválasztásán vereséget szenvedő jelölt beszélt a Blogstarnak adott interjújában. Ásotthalom polgármestere, aki a radikálisok jelöltje volt ezzel újabb lépést tett a pártszakadás felé. Toroczkai arról is beszélt, hogy elege van a kettős mércéből a Jobbikon belül. Úgy tűnik, nem csitul a belháború az ellenzéki pártban. 

Többször cikkeztünk róla, hogy a hétvégén tartották a Jobbik tisztújító kongresszusát, ahol Vona Gábor pártfogoltja, Sneider Tamás éppenhogy csak legyőzte a radikálisok jelöltjét, Toroczkai Lászlót. A bukott pártelnöknek a politikából való látszólagos visszavonulásával, majd ezt követően Ásotthalom polgármesterének a pártelnöki székért való bejelentkezése nagy felfordulást okozott a szervezetben. A pártban addig is meglévő törésvonalak a nyilvánosság számára is láthatóvá váltak, és a hatalomért való harc soha nem látott zavart okozott a jobbikos politikusoknál.

Toroczkai László: Könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunkForrás: MTI/Kovács Tamás

Új mozgalmat is alakíthat Toroczkai

Toroczkai László most arról beszélt a Blogstar oldalának adott interjújában, hogy a kongresszus óta eltelt napokban egyértelművé és világossá vált, hogy a legtöbb megyében bojkottálták a bemutatkozását, nem juttatták el a meghívóját a megyei és helyi önkormányzati képviselőkhöz, a párttagokhoz. Valójában még nyolc olyan megye sem volt, ahol teljes körű tájékoztatást kaptak az érintettek - tette hozzá. 

Ásotthalom polgármestere szólt arról is, ahogy ígérte, ha bárkit retorzió ér a pártvezetés részéről, akkor együtt fogjuk vállalni a következményeket. Ugyanakkor azt sem rejtem véka alá, hogy súlyos döntések vannak készülőben. Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk, hiszen a tagság többségének határozott igénye van erre. Mindez azt mutatja, hogy gyorsuló ütemben halad a párt a szakadás felé.

Kettős mérce a Jobbikban

Toroczkai azt is mondta, a történet nem ért véget május 12-én. Az idő mindenesetre sürget, hiszen a Jobbik vezetőválságban szenved, egyre színtelenebb és szagtalanabb, ráadásul a szürreális kettős mérce szétfeszíti a kereteket. Ha én elmegyek mondjuk a Polgárok Házába, akkor azonnal keresztre feszítenek a párt irányítói mint Fidesz-bérencet, de a Spinoza-házban mosolygó Vona Gábort nem nevezik a baloldal ügynökének?

Még Gyurcsány is elmosolyodhatott

A pártszakadás felé újabb lépés lehet, hogy a nyilvánosság is megismerhette Vona Gábor kongresszusi beszédét. A bukott pártelnök új klasszikussal ajándékozta meg a jobbikos küldötteket és a magyar nyilvánosságot. Először magával kezdett el vitatkozni, aztán pedig egy olyan gondolatmenetnek kezdett neki, amit kizárt, hogy bárki értene ezen a Földön. A politikus úgy látja, hogy "ezt a választást nem nyerték meg, vagyis jó úton járnak, csak még nem kellően erősek". Ha Gyurcsány Ferenc hallotta a beszédet, valószínűleg még ő is elmosolyodott. A Jobbik egyre nevetségesebb helyzetekbe lavírozza magát, nem véletlen, hogy a radikálisok ott akarják hagyni a pártot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK