Megkezdődött Sneider Tamás fiainak büntetőpere

Sneider Tamás
Sneider Tamás, lakossági fórum, Jobbik, Varsány
Vágólapra másolva!
A vádlottak, köztük Sneider Tamás, a Jobbik elnökének gyerekei meghallgatásával elkezdődött kedden a Betyársereg öt tagja és egy hatodik társuk elleni büntetőper az Egri Járásbíróságon.
Vágólapra másolva!

Puskás Csilla, az Egri Törvényszék sajtószóvivője azt mondta, az első tárgyaláson mind a hat vádlott megjelent. Egyikük sem tett vallomást, ugyanakkor valamennyien fenntartották a nyomozás során általuk elmondottakat, amelyet Hajnal József tanácsvezető bíró kedden ismertetett.

Az ügyészi vádirat-ismertetést követő meghallgatásakor a hat férfi kivétel nélkül tagadta a bűncselekmények elkövetését. A per csütörtökön a tanúk meghallgatásával folytatódik.

A bíróság K. G. első-, Sneider Márk másod-, Sneider Erik harmad-, D. I. negyed-, M. P. ötöd- és K. J. A. hatodrendű vádlottat

több rendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

Sneider Tamás Fotó: Bielik István - Origo

Az 1-5. rendű vádlottak, köztük Sneider Tamás fiai 2015 januárjában az úgynevezett Betyársereg tagjaként olvastak egy internetes oldalon megjelent írást, amely szerint egy család tagjai lopják a fát és rabszolgaként tartják munkásaikat. A cikkben konkrétan meg nem nevezett embereket a környéken lakók egyértelműen az egyik kisebbséghez tartozó családdal azonosították.

Az elsőrendű vádlott néhány hét múlva kibérelte az érintett család otthonához közeli házat, ahol többször megjelentek Sneider fiai is. A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő férfiak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen voltak.

Autóikból a sértetteket és azok házát is többször, azok beleegyezése nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, fenyegették, és arra is felszólították őket, hogy költözzenek el.

A fiatalok a családban olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt végül 2016 februárjában gyerekeikkel együtt elköltöztek a településről.