OBH: Nem törvényes az OBT működése

Vágólapra másolva!
Mivel jelenleg az Országos Bírói Tanács nem rendelkezik 15 taggal és egyes bírósági szintek képviselete nem biztosított, ezért a testület működése nem tekinthető törvényesnek – írja közleményében az Országos Bírói Hivatal. Április 18-a óta hét rendes tag és hat póttag mondott le az Országos Bírói Tanácsból, miközben csütörtökön egy állásfoglalást tettek közzé a bírósági kinevezésekről. 
Vágólapra másolva!

Április 18-a óta hét rendes tag és hat póttag távozott az Országos Bírói Tanácsból,

ezért az Országos Bírói Hivatal (OBH) szerint nem törvényes a testület működése.

Az OBH szerint a jogszabályok szövegének értelmezésében mindig lehetnek értelmezési különbségek, de ebben a jogkérdésben valóban hiteles véleményt az alkotmánybíróság fogalmazhatna meg.

Csütörtökön az Országos Bírói Tanács (OBT) bírálta az OBH elnökének egyes személyzeti ügyekben hozott határozatait.

Nem kapott jegyzőkönyveket az OBH

A bírói, bírósági vezetői pályázatok elbírálásában az OBH a jogszabályoknak megfelelően vett részt 2017-ben is

- írja az OBH közleménye. A múlt évben 274 bírói pályázatot bíráltak el. Ezekre a helyekre 1919 pályázó jelentkezett. A pályázatok 94,5 százaléka eredményesen zárult. Az OBT-nek az erről szóló részletes tájékoztatót az OBH már 2018. március 28-án megküldte, amelyet azonban az OBT sajnálatosan még nem vett napirendre - közölte az OBH.

"A csütörtökön közzétett sommás véleményről akkor tud nyilatkozni az OBH, amikor az alapul szolgáló jelentést véleményezésre megkapja, ha megismeri a tagok és a tanácskozási joggal rendelkezők írásbeli észrevételeit, kérdéseit, és ha az OBT meglévő tagjainak ezeket tárgyaló megbeszéléséről a jegyzőkönyvet kézhez veheti" - olvasható az OBH közleményében.