Gyárfás Tamás elszámolta magát: perdöntő bizonyíték lehet a hangfelvétel

Gyárfás Tamás tárgyalása, Fenyő János, 2018.04.20.
Vágólapra másolva!
El lehet ítélni egy hangfelvétel alapján valakit, ráadásul egy szakember pontosan meg tudja mondani egy hangfelvételről, hogy azt manipulálták vagy sem - tudtuk meg. Mindkettő nagyon rossz hír Gyárfás Tamásnak, hiszen, ahogyan korábban a Magyar Idők információi alapján megírtuk, a médiavállalkozó elleni legfontosabb bizonyíték egy hangfelvétel lehet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők azt írja, a Nemzeti Nyomozó Iroda bizonyítékai között az eredeti felvétel szerepel - egy 2014-es teljes hanganyag, amin Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélget Fenyő János 1998. február 11-i kivégzéséről -, nem pedig az a sportvezető által átadott hanganyag, ami Gyárfás szerint "manipulatív összehordott hordalék", és amit ő maga adott oda a rendőröknek.

Gyárfás Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

A kérdés persze az, hogy mi van, ha ezt a beszélgetést – ahogy mondják – megvágták, akár mondatonként. Erre a felvetésre az általunk megkérdezett szakember azt mondja, hogy egy ilyen felvételt lehet ugyan manipulálni, de komolyabb vágóprogram és nagy szaktudás kell hozzá. A legtöbb esetben a hozzáértő szakember pedig még így is észreveszi, hogy a felvételt hol vágták meg. Azt is hozzáteszi, hogy

az emberi beszédet nagyon nehéz manipulálni, így egy összevágott felvétel érthetetlen és természetellenes lesz.

Ha pedig a felvételről egy a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő kimondja, hogy az eredeti, akkor minden gond nélkül elítélhető Gyárfás.

Kabódi Csaba az ELTE tanszékvezetője azt mondja, egy büntetőjogi perben

elfogadható bizonyíték lehet a hangfelvétel,

ugyanis Magyarországon szabad bizonyítási rendszer van. Ez azt jelenti, hogy a törvény nem határozza meg, hogy az egyes bizonyítékoknak milyen bizonyító erejük van.

A Magyar idők úgy tudja, a bizonyítékok között van a gyilkosság felbujtóival kapcsolatos, húsz év alatt keletkezett, összesen tízezer oldalnyi irat is. A bizonyítékokat egyelőre nem mutatták meg sem Gyárfásnak, sem a védőjének, Bánáti Jánosnak.

A rendőrség egy hete, kedd délután fogta el és hallgatta ki Gyárfás Tamást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, emberölésre való felbujtás gyanúja miatt. A kihallgatás után bűnügyi őrizetbe vették, majd a bíróság - a rendőrséghez és az ügyészséghez hasonlatosan - alaposnak találta a gyanút, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Gyárfásnak éjjel-nappal nyomkövetőt kell viselnie.

A gyanú szerint a milliárdos egykori baloldali médiavállalkozó több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a magyar olajmaffia rettegett vezérének, Portik Tamásnak, hogy likvidálja legnagyobb üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost.

A bizonyíték egy hangfelvétel, amin Portik és Gyárfás a gyilkosságról beszél.

A Fenyő-gyilkosság

Fenyő Jánost 1998. február 11-én este fél hat után, saját Mercedesében gyilkolták meg, amikor megállt a piros lámpánál. Egy Mitsubishiből kiugrott egy férfi, aki az Agram 2000 típusú gépfegyveréből tizenkilenc lövést adott le Fenyő Jánosra. A vállalkozó azonnal meghalt.

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

A rendőrség 13 évig nem találta a gyilkost, fordulat a Fenyő-ügyben az után következett, hogy 2011 februárjában magyar kérésre Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, miután kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában - idézte fel a portál.

Jozef Rohác volt az a férfi, akit Portik felfogadhatott.

A szlovák férfi korábban egy másik gyilkossági kísérlet miatt másfél évet előzetes letartóztatásban volt Magyarországon, de akkor nem egyeztették a DNS-mintákat. A bérgyilkost végül a bíróság tavaly májusban jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.