A brit és az ír miniszterelnök is gratulált Orbán Viktornak

Vágólapra másolva!
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, Theresa May brit miniszterelnök a brit-magyar partnerségről és az Európa biztonságáért viselt közös felelősségről is írt Orbán Viktornak küldött gratuláló levelében; ír kollégája, Leo Varadkar pedig a brexit-tárgyalások során mutatott eddigi magyar szolidaritásért mondott köszönetet.
Vágólapra másolva!

Theresa May Magyarországot az Egyesült Királyság nagyon értékes partnerének nevezte, és meggyőződését fejezte ki, hogy

a két ország kapcsolata egyre erősebbé válik,

miközben együtt dolgoznak a globális kihívások kezelésén, a közösen vallott értékek alapján. A kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén túl azt is fontosnak nevezte, hogy megfelelő ütemben haladjanak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről.

- mondta a brit kormányfő, aki feltétlen elkötelezettségéről biztosította Orbán Viktort Európa biztonsága ügyében.

Ezzel kapcsolatban háláját fejezte ki Magyarországnak, amely - más barátokkal és szövetségesekkel együtt - kiállt országa mellett Szergej és Julija Szkripal megmérgezése után, és döntést hozott egy orosz diplomata kiutasításáról is.

Írország miniszterelnöke gratuláló levelében azt írta, legutóbbi budapesti tárgyalásai során is beszéltek már a következő időszak legfontosabb kihívásairól, így az EU leendő költségvetéséről, a brexitről vagy éppen a Nyugat-Balkán ügyeiről.

Leo Varadkar nyitottságát fejezte ki, hogy együtt dolgozzon Orbán Viktorral ezen témák kezelése és más ügyek megoldása érdekében, a közös uniós értékek alapján.

Az ír kormányfő külön megköszönte Orbán Viktor szolidaritását Írországgal a brexit-tárgyalások során.