Az afrikai migránsok nagyobb veszélyt jelentenek, mint a szélsőségesek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, siratófal, katonai díszszemle
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu prays on March 18, 2015 at the Wailing Wall in Jerusalem following his party Likud's victory in Israel's general election. Netanyahu swept to a stunning election victory, securing a third straight term for an Israeli leader who has deepened tensions with the Palestinians and infuriated key ally Washington. AFP PHOTO / THOMAS COEX / AFP PHOTO / THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök kedden azt mondta a dél-izraeli Dimonában, hogy az Izrael és Egyiptom határán lévő elektromos kerítés mentette meg a zsidó államot a szélsőséges támadásoktól, és az afrikai migránsok beözönlésétől. - írta az Arab News.
Vágólapra másolva!

Ha nem lenne a kerítés, akkor szembe kellett volna néznünk a szinai terroristák súlyos támadásaival és valami sokkal rosszabbal, az afrikai illegális migránsok áradatával - idézte Netanjahu-t hivatala, amikor a kormányfő egy fejlesztési konferencián vett részt a dél-izraeli Dimonában.

A belügyminisztérium szerint jelenleg körülbelül 42 000 afrikai migráns tartózkodik Izraelben, főként szudániak és eritreaiak, és a kormány elrendelte, hogy közülük több ezer embernek el kell hagynia az országot, vagy különben börtönnel kell szembenézniük.

A migránsok 2007-ben illegálisan jutottak be Izraelbe annak köszönhetően, hogy könnyedén átjárható volt a határ. Később azonban Izrael Negev sivatagában 200 kilométeres (124 mérföld) szakaszon felépítettek egy hi-tech kerítést,

és a migránsok beözönlése leállt.

Netanjahu szerint a nem-zsidó bevándorlás hulláma fenyegeti Izraelt:

- mondta az izraeli miniszterelnök.

"Egy millió, 1,5 millió migráns beözönlése esetén, mi is bezárhatnánk a boltot" - tette hozzá. "Nem zártuk be, hanem helyette építettünk egy kerítést."

Benjamin Netanyahu, izraeli kormányfő: "Ha nem lenne a kerítés, akkor szembe kellett volna néznünk a szinai terroristák súlyos támadásaival és valami sokkal rosszabbal, az afrikai illegális migránsok áradatával." Forrás: AFP/Thomas Coex

Ma a Sínai-hegy az egyiptomi hadsereg és a Daesh szélsőségesek közötti csatatér helyszíne. A hadsereg február 9-én indított hadjáratot, miután Abdel Fattah El-Sisi egyiptomi elnök három hónapos határidőt adott a Daešnak a betörésre. Sisi novemberben adta ki ultimátumát.