A Békemenet híre felbolygatta a hazai közéletet

békemenet, 2013. október 23.
Békemenet a Bem József tértől a Hősök teréig.
Vágólapra másolva!
Március 15-én ismét útnak indul a Békemenet. A korábban százezreket megmozgató civil kezdeményezés ismét alaposan felrázta a polgári oldalt, míg az ellenzék körében feltűnően nagy riadalmat, pánikot okozott. Ismét gigademonstráció lesz a magyar kormány és politikája mellett.
Vágólapra másolva!

A Békemenet a szabad Magyarország talán legjelentősebb civil kezdeményezése, bevallottan a magyar kormány melletti kiállás jegyében indult útjára, először 2012-ben. A Belügyminisztérium emberemlékezet óta nem látott tömegről írt akkori közleményében. Az azóta jobb létre szenderült Népszabadság sem tudta eltagadni a történtek súlyát, és a rendszerváltás óta az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb tüntetésnek titulálta az eseményt. A demonstráció óriási energiákat szabadított fel a jobboldalon, az akkori belpolitikai trendeket megfordította, és a kormány társadalmi támogatottságát tovább növellte.

A Békemenet ezzel elérte a célját, a magyar közéletben vitathatatlanul egy nagy erő lett.

A 2012-es megmozdulás óta többször útjára indult a hatalmas tömeg, amely minden egyes alkalommal felrázta a jobboldalt, és védekezésre kényszerítette az ellenzéket. A kormányellenes pártok és propagandamédiájuk sosem találták meg igazán a civil szerveződéssel szembeni kommunikációs csodafegyvert, rendszerint átlátszó gúnyolódással, elhallgatással operáltak, ami egyszer sem jött be.

Békemenet a Bem József tértől a Hősök teréig. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Így volt ez azt követően is, miután Bayer Zsolt publicista néhány hete bejelentette, hogy március 15-én ismét útnak indul a Békemenet, a „Mutassuk meg, hogy vagyunk egy páran!” mottóval. Az első reakciók intenzitásából már akkor arra lehetett következtetni, hogy ebből ismét egy óriási erődemonstráció lesz Magyarország kormánya mellett. Ez persze komoly pánikot okozott az ellenzéki pártok és politikus körében, többen közülük finoman szólva elvetették a sulykot.

Akárcsak politikusaik, az ellenzéki média is el kezdett izgulni, és beindult az iróniahenger. Ezúttal is Soros-blogja vitte a prímet, először a résztvevők számával sasjózsefkedtek egyet:

Forrás: 444.hu

Aztán még arra is volt energiájuk, hogy játékot hirdessenek:

Forrás: 444.hu

A 24.hu inkább olvasóik riogatását választotta. Felháborító dologról rántották le a leplet:

Forrás: 24.hu

Akárcsak a haveri média másik gyöngyszeme, a HVG:

Forrás: HVG

Az internet népe sem maradt néma az újabb Békemenet kapcsán. A Horn Gyula tisztelői Facebook-csoport is megszólalt az ügyben:

Forrás: Facebook

A HÖK-ös listákat gyártó, jobbikos Strummer Jánost láthatóan megviselte a Békemenet híre:

Forrás: Facebook

A Gyurcsány Ferenc szimpatizánsok oldala a DK a megszokott eleganciájával rabruhában ábrázolta a magyar kormány mellett kiálló polgárokat:

Forrás: Feltöltés

Szél Bernadett kedvenc fotópartnere egyenesen egy másik rendezvényre invitálta híveit:

Forrás: Facebook

A kaftános zsidókat nehezen viselő, demokrata kvízprofesszor most nem a túlhajtott vallásosságról, hanem a Békemenetről írt.

Forrás: Facebook

Aztán egy ilyen kiemelkedően szellemes bejegyzést is megeresztett:

Forrás: Facebook

A szellemeskedő, butácska tréfák után komolyabbra is fordultak a dolgok az elmúlt hetekben, a szervező Civil Összefogás Fórum minden eddiginél több jelzést kapott arról, hogy provokátorok készülnek megzavarni a március 15-i Békemenetet, eddig olyan fenyegetést nem kaptak, ami miatt módosítani kellene a békemenet programján. Bayer Zsolt pedig feljelentett egy férfit, aki a megölésével fenyegetőzött. Nem csoda, hogy a szervezők várnak mindenkit, akik az anyák, gyerekek biztonságára törekednek, és a Fidesz is arra kéri híveit, hogy vegyenek részt az eseményen.