Orbán Viktor hívta fel a figyelmet a schengeni határok védelmére

Orbán Viktor Határszemle. Hóban-fagyban.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar kormányfő politikájának érdeme, hogy ráirányította a figyelmet a schengeni határok védelmének szükségességére – jelentette ki Martin Stropnicky cseh külügyminiszter vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió politikai vitaműsorában.
Vágólapra másolva!

A cseh diplomácia irányítója – a magyar kormány illegális migráció elleni határozott fellépésének a hátterét firtató felvetésre válaszolva – azt mondta: el kell ismerni, hogy "Magyarország 2015-ben hatalmas (migrációs) nyomás alatt volt, és a szlovákokon, illetve rajtunk (cseheken) kívül senki se segített neki".

Forrás: Orbán Viktor Facebook

Stropnicky szerint Orbán Viktor politikai stílusa lehet ugyan némelyek számára túl határozott,

Amennyiben ezt a témát, tehát a schengeni határok védelmét Brüsszel, az Európai Unió másra hagyná, akkor a témát nagyon hamar a szélsőségesek vennék a kezükbe, és Európa "barnulni" kezdene – magyarázta a cseh tárcavezető.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke leszögezte, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van.

Martin Stropnicky nagyon fontosnak minősítette a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) létezését és működését, és szerinte Magyarországot "de facto" szomszédos országnak kell tekinteni. Megállapította: Csehország és Szlovákia nagyon kényes helyzetben van a visegrádi csoportban, mert nem minden tetszik nekik, ami Magyarországon vagy Lengyelországban történik, de érdekük, hogy a V4 fennmaradjon. A csoportot meg akarjuk tartani – hangsúlyozta a cseh külügyminiszter.