Orbán Viktor: írjuk alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést !

Vágólapra másolva!
A kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírását támogató videót posztolt Facebook oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Arra kért mindenki, hogy írja alá, ezzel ugyanis megvédhetjük a határon túl élő magyarok érdekeit.
Vágólapra másolva!

"Ez egy fontos dolog. Arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait" - mondta Orbán Viktor.

A kezdeményezés azért jött létre, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét.

A kezdeményezők arra kérik az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat ezen célok érdekében. Ezeknek a a jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.

A kezdeményezés sikeréhez egymillió aláírás kell. Eddig 282 ezren írták alá.Amennyiben április 3-ig Európa legalább 7 országából összegyűlik összesen egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a kérdéssel.

A Minority Safe Pack kezdeményezést még 2011-ben indította az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetek Ifjúsága. Akkor össze is gyűlt az egymillió aláírás, azonban az Európai Bizottság elutasította, hogy foglalkozzon vele.

Ezt a kezdeményezők megtámadták az uniós bíróságokon és 2017. február 3-i ítéletében a törvényszék megsemmisítette a korábbi határozatot, majd az Európai Bizottság 2017. március 29-én kedvező döntést hozott az európai polgári kezdeményezés részleges bejegyzéséről.

A Minority Safe Pack - Egymillió aláírás az európai sokszínűségért kezdeményezést ezen az oldalon lehet aláírni.