A svéd miniszterelnök a hadsereg bevetését tervezi a migránsbandák miatt

Stockholm Rinkeby svéd Svédország bevándorló negyed autó gyújtogatás  tűz
A man and a child look at the scene where cars stand gutted by fire in the Stockholm suburb of Rinkeby after youths rioted in several different suburbs around Stockholm, Sweden for a fourth consecutive night on May 23, 2013. In the suburb of Husby, where the riots began on Sunday in response to the fatal police shooting of a 69-year-old machete-wielding man, 80 percent of residents are immigrants and the unrest has highlighted Sweden's failure to integrate swathes of its immigrant population, but in this small, consensus-driven country, there was little agreement on how to solve the problem. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A Times nevű konzervatív napilap svédországi helyzettel foglalkozó riportjában arról ír, hogy szerdán este egy kézigránátot dobtak a rendőrségre Rosengardban, Malmö egyik külvárosában. Malmö lakosságszámát tekintve Svédország harmadik legnagyobb városa. 
Vágólapra másolva!

- mondta a Timesnak az 53 éves Ahmad, aki a környéken él a feleségével és négy, tizenéves gyermekével. A Times szerint Svédország napjainkban kettős arcot mutat: egyrészről a világ leggazdagabb és legfejlettebb országai közé tartozik, ugyanakkor a bandaháborúk, a robbantások és a szexuális zaklatások soha nem látott mértékben vannak jelen a svéd állampolgárok életében. Egyre gyakoribbak a rendőrség elleni támadások az országban.

Rosengard rendőrségét megtámadták

A 10 millió fős Svédországban tavaly több mint 320 lövöldözésről, és több tucat robbantásról számoltak be a hatóságok. A korábbi évekhez viszonyítva radikális romlást mutatnak ezek a számok, ezt tetézi, hogy a fiatal svéd nők több mint 36 százaléka nem érzi magát biztonságban éjszaka.

A hatóságok elismerték, hogy tehetetlenek: nem tudják azonnal kivizsgálni a nemi erőszakos eseteket, mert a migránsbandák lekapcsolására fókuszálnak. Két rossz közül kell választanunk – így indokolta a rendőrség a helyzetet.

A bűncselekmények túlnyomórészt a bevándorlók lakta területekre jellemző. Ezeket a helyeket nem klasszikus gettóként kell elképzelni, hiszen az itt elérhető infrastruktúra és a szolgáltatások jobbak, mint a közép-londoni területeken, azonban ennek ellenére ezeket a közösségeket a magas bűnözési ráta jellemzi.

Gyújtogatás az egyik svédországi migránsnegyedben Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Svédország közismerten liberális bevándorlási politikát folytat jó ideje: a svéd kormány humanitárius szuperhatalomként jellemezte magát, mivel sok menedékkérőt fogadott be. A 2015-ös migránsválság után, amikor több mint 160 000 ember keresett menedéket, a svéd kormányzati politika hirtelen megváltozott. Hosszú ideig csend volt róla, de mára már nem tudja figyelmen hagyni a svéd politika a bevándorlók által elkövetett erőszakos cselekményeket.

Stefan Lofven, svéd szociáldemokrata miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy készen áll bevetni a hadsereget a helyzet kezelése érdekében. A következő napon Malmőben robbant egy bomba.

Az emberek gépi kéziszerszámokat és kézigránátokat használnak - meg akarnak ölni - mondta Zoran Markovic, a Rosengard korábbi közösségfőnöke. Markovic szerint a helyzet drasztikusan romlott az elmúlt két évben, és úgy látja, hogy a rendőrség túlfeszített. A Rosengard főiskola, melynek közel 200 különböző etnikumú diákja volt, bezárt a társadalmi feszültségek miatt. Alig 5 kilométerre, Malmö központjában kevés a bűncselekmények száma. Ez jellemző az egész országra: az erőszakos esetek számával párhuzamosan Svédország gazdasága virágzik. A svédek hitetlenkedéssel olvassák a migránsbandák háborúit. A 34 éves Ted Eriksson arról számolt be, hogy tavaly augusztusban

egy afgán menedékkérő késelte meg, kisebb sérülésekkel túlélte. A támadó azt állította, hogy 17 éves, de gyanították, hogy a húszas évek végén.

A Rinkeby 20 perces metróútra található Stockholm óvárosától, amely terület Svédország egyik legveszélyesebb területének számít. Jellemző, hogy éjjelenként főként fiatalokból álló bandák uralkodnak az utcán, drogokat kínálnak az állomás bejáratánál. Ennek az áldatlan állapotnak az lett a vége, hogy januárban egy 25 éves férfit lelőttek egy pizzériában. Amikor a Markovic a múlt héten meglátogatta Rinkebyt, fiatal férfiak csoportja agresszív módon megkérdezte, miért voltak a környéken. Hangjuk inkább tiszteletteljes lett, amikor rájöttek, hogy a Balkánból származik. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a norvég bevándorlási miniszter, Sylvi Listhaug tavaly meglátogatta Rinkebyt, hogy tanuljon az ellenőrizetlen migráció és a rossz integráció hibáiból.

A nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma növekedett Svédországban

A szexuális bűncselekmények áldozatául esett nők aránya a 2012-es 1,4 százalékról 2016-ban 4,1 százalékra emelkedett – a múlt héten közzétett statisztikák szerint. 2014-ben a gyanúsítottak kétharmada nem svéd állampolgár volt.

A kormányzat a világ első feminista kormányának nevezte magát, de ennek ellenére csendben hagyták a nőket - mondta a 36 éves, lengyel származású zsidó családban született, nemzetközileg is elismert író Paulina Neuding a Timesnak: Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a patriarchális kultúrákból származó férfiak nagymértékű beözönlése az országba korlátozza a nők szabadságát - tette hozzá.