A váci vonalon járnak először az emeletes vonatok

emeletes magyar vonat kiss
Vágólapra másolva!
Jövőre érkezik az első 11 Stadler KISS emeletes vonat, és még abban az évben forgalomba is állnak.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a vácon tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, nem lehet tovább sűríteni a vonatjáratokat, ezért váltak szükségessé az emeletes vonatok.

A váci vonal az egyik leginkább kihasznált, hiszen egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból, Dunakesziről, Vácról vagy Szobról. A kétszintes vonatok a jövő év közepére fognak megérkezni, és

2019 végére menetrend szerint fognak közlekedni.

A most használt szerelvények 520 férőhelyesek, a kétszinteseken pedig közel

800 utas tud utazni,

forgalomba állításuk tehát nagyban javítja a vonatok kapacitását. Rétvári Bence kitért arra is, hogy ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővülni fog az elkövetkező évben: akik autóval közlekednek azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései pedig megújítják a vízi közlekedést.

Ilyenek lesznek az emeletes vonatok Forrás: --

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szólt arról, hogy ez a vasúti szakasz nemcsak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja.

A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon

- tette hozzá.

A MÁV vezetője elmondta, hogy a múlt év tavaszán írták alá azt a keretmegállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok

alacsonypadlós kialakításúak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek,

rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk - fűzte hozzá Csépke András.

Fördős Attila, Vác polgármestere elmondta, hogy a városban közel 6000 ember, a helyi lakosság több mint 50 százaléka használja a vasúti közlekedést.