Orbán Viktor: Igenis van remény, csak dolgozni kell érte

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 20. Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2018. január 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány erőforrást lát a roma közösségben, így lett a kormány munkájának a középpontjában az, hogy a romák ne segélyből, hanem munkából éljenek - mondta Orbán Viktor a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumni találkozóján Budapesten. A kormányfő az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének azt nevezte, hogy mára több százezer gyerek jut napi szinten ingyenes étkezéshez.
Vágólapra másolva!

A dolgok kulcsa a romák és a nem romák esetében, hogy ha akarnak valamit az élettől, akkor jutnak is valamire – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumni találkozóján Budapesten. Szakkollégistának lenni jó dolog, mivel magam is az voltam, ráadásul a mai miniszterek többsége is szakkollégista volt – tette hozzá.

Orbán: Lehetőséget kell adni, annak aki keresi

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nyolc évvel ezelőtt azt szerették volna, hogy minden állampolgár előtt megnyíljon a felemelkedés útja. Korábban az volt a közhangulat, hogy a romák beilleszkedése és felzárkóztatása reménytelen ügy.

A mostani találkozó mutatja, hogy igenis van remény, csak dolgozni kell érte

- tette hozzá. Az ország vezetése során az igazságos társadalom iránt is keressük az utakat, ahogyan a többi politikai erő is ezt teszi. Egyesek szerint az igazságos társadalomhoz úgy lehet eljutni, hogy mérnöki precizitással kijelölik a dolgokat. A polgári oldal úgy gondolkodik, hogy lehetőséget kell adni azoknak, akik keresik a lehetőséget – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2018. január 20-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a kormány erőforrást lát a roma közösségben, így lett a kormány munkájának a középpontjában az, hogy a romák ne segélyből, hanem munkából éljenek. Ma csak két útja van a felemelkedésnek: a tanulás és a munka. Hazánk az utóbbi években odáig fejlődött, hogy aki tud és akar, az talál ma már munkát – mondta a kormányfő.

Még sok munka van ezen a téren, de a szemléletváltozás elkezdődött, hogy érdemesebb munkából megélni, mint segélyért sorba állni – tette hozzá.

Több mint félmilliárdból gazdálkodhatnak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenkinek megvan a helye a magyar társadalomban, amiben a kormánynak segítséget kell nyújtania. Kiemelte, hogy a roma szakkollégiumok révén elhatározták, hogy felemelik a társadalom bizonyos részeit. A keresztény roma szakkollégiumi rendszer világosan mutatja, és bebizonyította, hogy a romák felemelkedésében kulcsszerepet játszik. Elmondta, hogy egyre több roma tanul a felsőoktatási rendszerben.

2018-ben plusz 140 millió forintot, majd 2019-től 550 millió forintból gazdálkodhatnak a keresztény roma szakkollégiumok

- jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szólt arról is, hogy a kormány nagy eredménynek tekinti, hogy 3 éves kortól kötelező az óvodáztatás. Orbán Viktor szerint a különféle hátrányok kiküszöbölésében nagy szerepet játszik, hogy minél hamarabb intézmények kötelékében fejlődhessenek a diákok. Ráadásul minden gyerek itt ingyen jut étkezéshez – tette hozzá. Minderre egész Magyarország büszke lehet – jelentette ki a kormányfő. 454 ezer gyerek étkezik ingyen az idei évben – tette hozzá.

Orbán Viktor óriási eredménynek nevezte, hogy gyermekek százezrei jutnak ingyenes étkezéshez Fotó: Hirling Bálint - Origo

Balog: Így erősödhet az ország

Egy ország csak akkor erősödhet tartósan, ha minden egyes polgára léphet előre – mondta Balog Zoltán. A magyar cigányság esetében hiányzott az őszinte beszéd és az akarat – tette hozzá. Hiányzott, hogy kölcsönösen vállaljunk szerepet a cigányság felemelkedésében – mondta a miniszter. A magyarországi cigányok ügye fontosabb, hogy abból kihagyjuk a cigányságot, csak együtt tudunk előrébb lépni. Természetesen szükséges a pénz és egy tisztességes szakpolitika – mondta Balog Zoltán. 2011-ben hazánk volt az első, amely azt mondta, hogy európai szinten prioritás a cigányok ügye.

A sikeres politikához szükségesek a szövetségesek, így például ma már 100 önkormányzat csatlakozott a kormányzati roma-telep programhoz – mondta az emberi erőforrás miniszter. Fontos szövetségesnek nevezte a Hanns Seidel Alapítványt és a magyarországi történelmi egyházakat a cigányság felemelésében Balog Zoltán. A miniszter kiemelte,

a keresztény szakkollégiumi hálózat révén mára pár év alatt megduplázódott a felsőoktatásban tanuló romák száma.

Balog Zoltán bízik benne, hogy idén ősszel megnyílhat majd a roma kulturális központ.

Balog Zoltán: Egy ország csak akkor erősödhet tartósan, ha minden egyes polgára léphet előre Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ursula Mannle, a Hanns Seidel Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy Európa-szerte be kell mutatni azokat a sikereket, amiket a kormány ezzel a programmal elért. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy több nyugati politikusban megváltozzon a vélemény Magyarországról – tette hozzá.