Akasztással fenyegetőzés: bekérették a román nagykövetet

székelyeek menete, székelyek, székelyföld, autonómia,  A Székelyek nagy menetelésére induló résztvevők várakoznak a csíkszeredai vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást váltott ki Mihai Tudose román miniszterelnök kijelentése az autonómiáról, amiben akasztással fenyegette meg a székely zászlót kitűzőket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a nyilatkozatot, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az Európai Unióban nem maradhat tisztségében az a miniszterelnök, aki olyan kijelentést tesz, mint a román kormányfő. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és

a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát,

és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: Elfogadhatatlan Mihai Tudose kijelentése Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Nyelvtani magyarázatok"

Ugyanakkor kijelentette: vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor "egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan".

Közölte: éppen ezért evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell. Jelezte: pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a "miniszter-helyettes világossá tette számára" a magyar kormány álláspontját,

a nagykövet pedig "bizonyos nyelvtani magyarázatot" próbált adni a kijelentésre.

Tudose akasztással fenyegetett

Óriási felháborodást keltett Mihai Tudose román kormányfő nyilatkozata a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. Egyebek mellett azt mondta:

Mihai Tudose, román miniszterelnök akasztással fenyegetőzött Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Megbocsáthatatlan nyilatkozat

Csütörtök délután Mihai Tudose Facebook-oldalán pontosította nyilatkozatát. Bejegyzésében közölte: románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének az autonómiájáról. Úgy vélte: az autonómia sérti Románia alkotmányát, amely már az első paragrafusában biztosítja a román állam egységes és oszthatatlan voltát.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke után Borboly Csaba, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke, Antal Árpád, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, és Hidvéghi Balázs is tiltakozott a kormányfő kirohanása miatt. A Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán csütörtök este közzétett állásfoglalásában

elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a román miniszterelnök nyilatkozatát.

A kormányfő nyilatkozatát egyébként az váltotta ki, hogy hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

Az EU-ban nem maradhat tisztségében

Kelemen Hunor szerint az Európai Unióban nem maradhat tisztségében az a miniszterelnök, aki olyan kijelentést tesz, mint Mihai Tudose román kormányfő. Az RMDSZ elnöke a Radio France Internationale-nak kijelentette:

nem maradhat következmények nélkül a miniszterelnök szerda esti kijelentése,

amikor egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a székelyföldi autonómiatörekvésekhez. Az RMDSZ elnöke szerint a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a kijelentését. Kelemen Hunor sérelmezte, hogy a román politikai pártok nem határolódtak el Mihai Tudose kijelentésétől.

Kelemen Hunor: A román pártok nem határolódtak el Tudose kijelentésétől Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Megvonnák a támogatást Tudosétól

Időközben egy román kormánypárti képviselő arról írt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának meg kell vonnia politikai támogatását Mihai Tudose kormányfőtől és Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettestől - idézte Catalin Marian Radulescu-t az Agerpress hírügynökség. A képviselő többek között azt rója fel a kormányfőnek és helyettesének, hogy

sajtónyilatkozataikkal több ízben is szembehelyezkedtek a párt hivatalos álláspontjával,

nem hajlandók alávetni magukat az alakulat és annak vezetője döntéseinek, támadást intéztek saját párttársaik ellen, nem vállalták fel az igazságügyi törvényeket, és nem menesztették azonnal Tudose személyi tanácsadóját, Gheorghe Pipereát, miután az éles támadást intézett Liviu Dragnea pártelnök ellen.