Soros György álciviljei botrányos törvénysértésre készülnek

Tatabánya, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlók a tatabányai vasútállomáson 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A parlament igazságügyi bizottsága elé kerülhet a párttá alakulni szándékozó Migration Aid ügye. A Soros György által alaposan kitömött szervezet azért akar párttá válni, mert így kerülné meg a bevándorlási adó fizetését. A bevándorláspárti alakulat rejtélyes módon a 2015-ös migránsválság idején tűnt fel, de azóta botrányt botrányra halmozott. A Migration Aid gazdálkodása teljesen átláthatatlan volt, a soraikban egy köztörvényes bűnöző is feltűnt, majd pedig egy hangfelvétel buktatta le a szervezetet, ami szerint titkos adatgyűjtést folytattak.
Vágólapra másolva!

Kezdeményezi a Fidesz az Országgyűlés igazságügyi bizottságánál, hogy a közeljövőben vegye napirendre a Soros-párt ügyét. Mint arról korábban beszámoltunk, a Soros György által alaposan kitömött Migration Aid azt közölte, hogy párttá alakulnak, hogy ne kelljen bevándorlási különadót fizetniük. A párt neve Éjjeli Őrség lenne.

Czunyiné Bertalan Judit azért kezdeményezi az igazságügyi bizottságnál a migránspárti, adóelkerülő Soros-párt ügyének napirendre vételét, mert felháborítónak tartják, hogy az ilyen szervezetek kijátsszák Magyarország törvényeit. A testülettől azt kéri, tekintse át az ügy törvényességét, etikusságát, ha kell, javasoljon jogszabály-módosításokat.

Migránsok tízezreit telepítette volna Magyarországra a Soros György által alaposan kitömött Migration Aid (a kép Svédországban készült) Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

2015-ben bukkant fel a Soros-szervezet

A Migration Aid a 2015-ös bevándorlási hullám kirobbanása óta segíti a migránsokat. Korábban nem meglepő módon semmit sem lehetett tudni a szervezetről. A hazai közvélemény igazából akkor kezdte megismerni a rejtélyes szervezetet, amikor a Sky News riportere által talált migránsoknak szóló kézikönyvben magyarországi segítségként a szervezetet ajánlották. A szervezet emellett egy ideig Budapesten, az Arany János utca 32. szám alatt működtetett adománygyűjtő pontot. Vagyis

abban az ingatlanban, ahol a Soros-alapítvány egyik központja is található.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid akkori szóvivője elismerte, hogy ez felfogható a milliárdostól kapott támogatásként. A Migration Aid 2015-ben azt is javasolta, hogy az illegális bevándorlókat üresen álló iskolákba és óvodákba kellett volna elhelyezni.

Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid volt szóvivője a 2015-ös migránsválságban a semmiből bukkant fel Dudás Szabolcs - Origo

Migránsfalvakat akartak Soros emberei

Szintén a szervezettől származik a migránsfalvak létrehozásának gondolata is. Az ötletet a Migration Aid, illetve a hozzá kapcsolódó Sirius.Help csoport 2015 óta népszerűsíti Magyarországon. Az eredetileg Sirius.One elnevezésű projekt során

olyan telepeket akartak létrehozni, ahol az európai államok önkéntesei és a migránsok – összesen 600-1000 ember – közösen élnek és dolgoznak.

A migránsfalvak koncepciójának kidolgozója Siewert András, a Migration Aid igazgatója, aki korábban a Sirius Közösségépítő Szociális Szövetkezet vezető tisztségviselőjeként egy önfenntartó ökofalut szervezett.

Gigabotrány a Soros-szervezetnél

Az egyik legnagyobb botrány a szervezet körül akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a Migration Aid tudta, de elhallgatta, hogy börtönviselt a szervezet ikonikus alakja. A Baba nevezetű nagydarab férfi a nyugati média kedvence is lett. A férfi eltitkolta eredeti nevét, a Keletinél pedig ékszerekkel és egyéb értékekkel csencselt. Tóth Csaba - vagyis Baba - 4 év 6 hónapot töltött börtönben az alábbi bűncselekményekért:

  • 25 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette (ezekből 11 darab folytatólagosan elkövetett),
  • 10 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette (ezekből 5 folytatólagosan elkövetett),
  • 10 rendbeli közokirat-hamisítás.

Zsohár Zsuzsanna elismerte, hogy a Migration Aid előtt már akkor ismert volt Baba múltja, amikor Tóth Csaba önkéntesként elkezdett dolgozni a migránsokat segítő szervezetnél.

Baba a Migration Aid civil szervezet egyik segítője, aki a Keletinél folytatott tevékenysége során vált széles körben ismertté. A férfiről később derült ki, hogy több mint négy évet ült börtönben Polyák Attila - Origo

Átláthatatlan gazdálkodás

Korábban az is kiderült, hogy teljesen átláthatatlan a Soros-szervezet gazdálkodása. A 2015-ben feltűnt szervezet

eleinte jogi személyiséggel nem is rendelkezett, ezért különböző bankszámlákon gyűjtötték a pénzt.

Az első néhány hónapban nagyjából húszmillió forintot gyűjthettek össze, azóta pedig ennek a sokszorosát. Először a Vállalkozók Klubja Egyesület számlájára gyűjtöttek pénzt, melynek elnöke a Migration Aidet kitaláló Ujhelyi Sándor volt. Ujhelyi később egy sajtómegkeresésre válaszul azt mondta: ezzel a gyakorlattal néhány hét után a személyét ért támadások miatt felhagytak. Egy ideig párhuzamosan lehetett utalni a Vállalkozók Klubjának és a MigAid új Paypal-fiókjába.

2015-ben a Paypal-számlákon mozgó pénzeket a hatóságok nem tudták ellenőrizni, kivéve ha a befolyó pénzt egy hazai bankszámlára utalta a felhasználó. Ezért

a mai napig nem tudni, mennyi pénz érkezett be a Migration Aid Paypal-fiókjára, és így természetesen azt sem, hogy mire költötték el.

A Vállalkozók Klubja pénzügyei ellenben megismerhetők, 2015-ös gazdasági beszámolójukból kiderül, hogy néhány hét alatt 785 ezer forintot kapott adományként a MigAid.

Teljesen átláthatatlan gazdálkodást folytatott a Migration Aid Polyak Attila - Origo

A harmadik lehetőség az utalni vágyóknak az indulást követő néhány hónapban a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány számlája volt. A külföldi vezetésű, karitatív tevékenységek támogatására létrehozott szervezet nem vett részt a migránssegítő kampányban, csak a pénzt gyűjtötték a bankszámlájukon elkülönítve. Pénzügyi beszámolójuk szerint 14,907 millió forint érkezett így hozzájuk, amit teljes egészében tovább is utaltak.

A negyedik MigAid adománygyűjtő a Mikszáth Gyógyszertár az Egészségért Alapítvány. A patika a migrációs válság csúcsán aktívan támogatta orvosságokkal a krízis kezelésében részt vevő csoportokat, legyen szó akár a Katolikus Karitászról vagy az Országos Rendőr-főkapitányságról. Mivel a gazdálkodásukról szóló jelentésben mindezeket egyetlen sorban tüntették fel, utóbb

már nem állapítható meg, hogy a menekültek támogatásaként elszámolt 12,194 millió forintból mennyit kapott a Migration Aid.

Soha nem számoltak el tételesen

További adományozási opciók voltak a különböző internetes felületek, mint például az Indiegogo vagy a GoFundMe. Az előbbin 4251 dollár (akkori árfolyamon 1,1-1,2 millió forint), az utóbbin pedig 1300 euró (durván 400 ezer forint) folyt be hozzájuk. A Migration Aid egykori szóvivője, Zsohár Zsuzsanna 2015-ben számtalanszor nyilatkozta, hogy jogi személyiség és bankszámla híján készpénzmentesen működnek, a pénzadományok nyomát azonban nem lehetett eltüntetni, és a bevételükkel soha sem számoltak el tételesen.

A Migration Aidet 2015. október 29-én jegyezték be Angliában Ltd.-ként (azaz korlátolt felelősségű társaság, kft.), nem alapítványként.

2016–2017-es bevételeiről semmilyen adat nincs, pedig folyamatosan kampányolnak az adományokért.

Adatokat gyűjtöttek a migránsokról

A Soros Györgyhöz köthető Migration Aidről 2018 márciusában látott napvilágot egy hangfelvétel, amelyben arról volt szó, hogy a szervezet adatokat gyűjtött a magyar határhoz érkező migránsokról. A hanganyagon elismerik, hogy

táblázatuk van a bevándorlókról, amit nem „kötöttek az állam orrára”.

A felvételen az a Siewert András is hallható, aki most az Éjjeli Őrség nevű párt alapításán dolgozik. Ő arról beszél, hogy aktív és kiterjedt kapcsolatuk van külföldön, Németországban például közvetlenül a katonai attaséval tartják a kapcsolatot.

Falvakba telepítette volna a migránsokat a Soros-szervezet Nagy Gábor / Origo

Magyarország megállította az illegális bevándorlást

Mivel a Migration Aid ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz, ezért nem meglepő, hogy a szervezet neve előkerült a Sargentini-jelentésben is, mint olyan, amit a kormány állítólag megtámadott. Ezek a szervezetek azért akarnak bosszút állni a magyar embereken, mert

Magyarország megállította a bevándorlást a határainál, és ezzel megmutatta, hogy a bevándorlás megállítható,

nem igaz, hogy elkerülhetetlen. Ők azért támadják Magyarországot, mert migránsokkal akarják elárasztani Európát, erről szól „ez a mostani támadás is” – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.