Országszerte havazás, köd, ónos eső várható csütörtökön

csúszós utak tábla
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli előrejelzése szerint országszerte ma éjfélig köd, havazás és ónos eső várható. Több megyében másodfokúra emelték az ónos eső miatti figyelmeztetést.
Vágólapra másolva!

A sűrű köd napközben az Észak-Alföldön továbbra is megmaradhat.

Nyugat felől két hullámban csapadékzóna érkezik, amelynek formája

az ország északi felén hószállingózás, havazás, délebbre vegyesen ónos eső, fagyott eső, néhol eső lesz.

Illusztráció Forrás: Police.hu

Csütörtök délelőtt az Észak-Dunántúlon és az északi megyékben főként hó várható. Délután, este az ország déli felén több helyen ónos eső is lehet. Északon 3 cm hó hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken pár tized mm ónos eső valószínű, ennél több leginkább Zala, Somogy, Tolna megyében lehet helyenként.

A rendőrség a honlapján azt kéri az autósoktól, ne feledjék, hogy a csúszós utakon a gépjárművek féktávolsága jelentősen megnőhet, ezért tartsanak nagyobb követési távolságot.

Ellenőrizzék a járművek műszaki állapotát, valamint pakoljanak össze önmentéshez szükséges segédeszközöket. Így például hólapátot, jégkaparót, vontatókötelet, elakadásjelzőt. Járművükkel teletankolt állapotban induljanak el, így ha elakadnak, hosszabb ideig fűthetik, vagy feltölthetik mobiltelefonjukat.

Amennyiben árokba csúszott gépjárművet, esetleg balesetet észlelnek, ne menjenek el mellette, szükség esetén nyújtsanak segítséget, és hívják a 107-es vagy a 112-es számok valamelyikét. Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási és útállapotokról, így például az Útinform honlapján, ahol a legfrissebb jelentés szerint

a Dunántúl északi felén és a főváros környékén havazik, de Győr térségéből ónos esőt is jeleztek.

A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata a legtöbb helyen a sózástól már nedves, viszont a Balassagyarmat, Esztergom, Sárvár és Győr környéki mellékutakon még előfordulhatnak jeges, havas útszakaszok is.

Általában ködös, párás a levegő, az Alföld nagy részén, illetve Baranya megyében, valamint Balassagyarmat térségében 100 és 300 méter közé csökkent a látótávolság.

Országszerte szélcsend van, helyenként gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -8 és -2 fok között változik.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében szintén az ónos eső miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták, hogy a jelenlegi csapadékzóna kelet, északkelet felé mozog tovább délutánig. Északon, északkeleten hó, másutt fagyott eső, ónos eső, eső formájában számíthatunk belőle csapadékra. Késő délután, kora este délnyugat felől azonban egy újabb hullámban érkezik ismét csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső egyaránt előfordulhat.

Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán.

Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás előfordulhat még az éjjel.

A csapadék mennyisége általában maximum 3 milliméter lehet. Északon akár 3 centiméter hó is hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken ónos eső valószínű.

A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot. Pénteken nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, az Északi-középhegység térségében ónos szitálás is előfordulhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.