Baloldali játékok: a magnó továbbra is Gyurcsánynál van

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Molnár Csaba
Budapest, 2017. október 23. Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A baloldal állapota - benne az MSZP-vel, a DK-val és Párbeszéddel - 2018-ban semmit sem javult a korábbi évekhez képest, továbbra sem rendelkeznek megnyugtató válaszokkal az embereket érdeklő legfontosabb kérdésekben – így értékelte az előbb említett három párt idei évét Farkas Örs. A politológus szerint a jelenlegi értéksemleges szervezetek helyett egyértelmű alapokkal bíró pártokat akarnak a választók. 2019 sem az ellenzék feltámadásáról fog szólni - mondta a szakember.
Vágólapra másolva!

Csupán apró sikert tudott elérni 2018-ban a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció – kezdte a két párt idei teljesítményének értékelését Farkas Örs az Origónak. A politológus szerint hosszú egyeztetéseket követően nem lett közös baloldali lista az országgyűlési választásokon, így csak a koordinált jelöltállítás maradt, ami Budapesten ugyan 12 ellenzéki mandátumhoz vezetett, de összességében ismét kétharmados Fidesz-KDNP győzelem született.

Ezt követően Gyurcsány Ferenc kivételével az összes politikai vezető távozni kényszerült az ellenzékből, és megalakult a rendszerváltást követő legkisebb MSZP-s, valamint kölcsönképviselőkkel az egyszázalékos támogatással bíró Párbeszéd-frakció. Persze sok mindent említhetnénk még, gondolva akár az időközi önkormányzati választások eredményeire, akár a további zavaros pártügyekre, akár Botka Lászlóra és a Szeviép-ügyre, akár Tordai Bencére és a botrányos megnyilatkozásaira, akár Kunhalmi Ágnes ajtós támadására a köztévé épületében, akár pedig arra, hogy továbbra sincs megnyugtató válaszuk az embereket érintő kérdésekben, mint például a migráció.

Egy szó, mint száz, a baloldal állapota semmivel sem lett jobb 2018-ban

- mondta a szakember.

Egy jottányit sem javult a baloldal helyzete 2018-ban Forrás: AFP/Ferenc Isza

Ez nem érdekli a választókat

Ezek a pártok az életben maradásért küzdöttek tavasszal. Teljesen egyértelmű volt már a kampányban is, hogy reális esélyük egyéni mandátumok megszerzésére lényegében kizárólag Budapesten van, így egy nagyon szűk választói rétegen ment a veszekedés hónapokon keresztül, ami minden résztvevőnek ártott.

- mondta Farkas Örs.

Úgy látja, ez nem növelte semelyik párt támogatóinak a számát. Nem segített az sem, hogy az LMP lényegében kimaradt az együttműködésből, ezzel megpecsételve az egy táborba készülő baloldal sorsát. Végül pedig technikai nehézséget jelentett a kompenzációs elszámoláskor, hogy a DK listájára csupán 43, míg az MSZP-Párbeszéd listájára is csak 55 választókerületből érkeztek szavazatok a 106 helyett.

A Fidesz-KDNP jelöltjei pedig, hiteles értékrenddel, egyértelmű és következetes üzenetekkel, időben felkészülve, egy listával várták a megmérettetést, ami meg is hozta az eredményét

– tette hozzá.

Nem lehet tudni, hogy a jövőben összeolvad-e az MSZP és a DK Forrás: AFP/Ferenc Isza

Nagy bukás volt a választás a baloldalnak

Együtt vagy külön van-e értelme folytatni ezen három erőnek? – tettük fel a kérdést. "Ennek eldöntését semmiképp nem vállalnám magamra, egyetlen tanáccsal élnék csupán: meglátásom szerint

egy politikai párt jövője nem kizárólag a közvélemény-kutatások és a szavazatmaximalizálás mentén kell eldőljön.

Eddig is az volt a probléma, hogy íróasztal mellett ülő, vezető politikusok megmondták - nyilvánvalóan pártszempontok alapján - hogy egy baloldali érzelműnek mondjuk Óbudán márpedig a Párbeszéd jelöltjére kell szavaznia, vagy Sárbogárdon a DK jelöltjére" – mondta Farkas Örs.

Az senkiben nem merült fel, hogy a választók fejében ez nem ennyire egyértelmű, és bár létrejött bizonyos mértékű átszavazás, de az messze elmaradt az ellenzéki várakozásoktól. Meglátása szerint a jelenlegi értéksemleges szervezetek helyett egyértelmű alapokkal bíró pártokat akarnak a választók, amelyeknek meg van az a kályha, amihez mindig vissza lehet térni, és ahol eldől egy adott témához való viszonyulás – tette hozzá.

A parazita

Megítélése szerint a Párbeszéd a politikai taktikázás iskolapéldája, azaz hogyan csináljunk pártot nem létező szavazóbázisra úgy, hogy aztán országgyűlési frakció lesz az eredménye. "A beolvadás helyett az

kifejezést használnám" - mondta a politológus. Valójában itt Karácsony Gergely személyes ambícióiról van szó, amelyet az MSZP befogadott 2018 év elején, nem kis véráldozat árán. Ismerünk még ilyen egyszemélyes pártokat, gondoljunk csak akár a Fodor Gábor nevével fémjelzett Liberálisokra vagy a Schmuck Andor által vezetett Szociáldemokratákra, de említhetném a Bokros Lajos által életre hívott Modern Magyarországért Mozgalmat is.

Karácsony Gergely pártja gyakorlatilag parazitaként él az MSZP testén Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A Párbeszéd értelemszerűen nem indít önálló jelöltet sehol, és nem fogunk az önálló listájával sem találkozni,

ez a párt jelenleg parazitaként él az MSZP gazdatestén,

a kérdés csupán az, hogy mikor elégelik ezt meg a szocialisták. Egy biztos: ahova Karácsony Gergely betette a lábát, az a párt előbb-utóbb szétszakadt – vélte a politikai elemző.

Nem tud több szavazót megszólítani

Valóban Gyurcsány Ferenc lehet-e a baloldal vezére 2022-re? – tettük fel a kérdést az elemzőnek, aki szerint az elmúlt 20 évben kétségkívül kizárólag

Gyurcsány Ferenc az egyedüli baloldali szereplő, aki mindvégig meghatározó volt.

Nagy politikai teljesítmény, hogy mindezt a 2006-ot követő megsemmisülése ellenére érte el. Támogatottságának azonban nagyon erős felső korlátja van, amelyet mára már el is ért, így lényegében már nem tud több szavazót megszólítani együttműködések esetén sem.

– fejtette ki Farkas Örs.

Gyurcsány Ferenc továbbra is meghatározó szereplő a baloldalon Forrás: AFP/Ferenc Isza

Sok küszködés jöhet

A közelgő EP-választásra sincs semmi a kalapban.

A csodafegyver továbbra is az összefogás, amelyben most már az éppen izzadságszaggal néppártiasodó Jobbik is szeretne részt venni, ugyanakkor a már említett okok miatt ez továbbra sem vezet majd átütő sikerhez

- mondta Farkas Örs.

A Márki-Zayok tiszavirág életű fellángolások csupán, láttuk mi lett az eredménye például Tétényi Éva esztergomi munkásságának. Ráadásul az elmúlt fél évben ez a módszer is leszerepelt párszor: a Józsefvárosban, Miskolcon, Veszprémben, az V. kerületben, Sashalmon. Karakteres politikai szereplők és egyértelmű politikai irányvonal nélkül a mind a két téren jól álló kormánypártokat nehéz lesz akár csak megszorítani is, amit csak tovább tetéz, hogy

az ellenzéki országgyűlési képviselők magukból kivetkőzve inkább csak rombolják pártjuk megítélését a közönséges politikai eszközök alkalmazásával.

Ráadásul a 2019-ben előttünk álló két választás logikája teljesen eltér, az egyik egy listás, a másik egy vegyes típusú, alapvetően személyekre irányuló lebonyolítású rendszer. Ennek köszönhetően a májusra kidolgozott együttműködési logikát októberre teljesen újra kell majd gombolni, ami láthatóan nem erőssége az ellenzéknek. Összefoglalva, sok küszködést fogunk látni, a semmiből előtűnő új arcok által elmondott lánglelkű beszédeket, azonban jövőre sem az ellenzék feltámadásától lesz hangos a sajtó – zárta az elemzését Farkas Örs.