Veronai buszbaleset: Veronában lehetett a buszsofőr a tárgyalás előtt

Verona, buszbaleset, busz, kiégett, kiégett busz, helyszín, baleset helyszíne
A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Október 31-én kezdődött Veronában a 17 halálos áldozatot követelő tavaly januári buszbaleset pere, amelyben a gimnazisták buszát vezető V. János az elsőszámú gyanúsított, és még 5 olasz autópálya-mérnök ül a vádlottak padján. A magyar férfi nem jelent meg a tárgyalásán, annak ellenére, hogy az Origo információi szerint 2 nappal a tárgyalás előtt Veronában volt. Azóta a Bors felkereste a Békéscsabán élő férfit, hogy megkérdezze, miért nem áll az áldozatok hozzátartozói és az olasz bíró elé.
Vágólapra másolva!

A bulvárlap újságírója az utolsó ismert lakcímén próbálta megtalálni a férfit, de hiába, senki nem nyitott ajtót. A bejáratról még a nevét is eltüntették. A szomszédok viszont elárulták neki, hogy elköltöztek. Most egy magas kerítéssel körbevett kertvárosi családi házban húzták meg magukat az élettársával.

- olvasható a Borson.

Maradhatott volna a tárgyalásra, ha akar

A veronai buszbaleset túlélő sofőrje nem csak az újságírókkal nem áll szóba. Sem az áldozatok hozzátartozóival, sem kirendelt védőivel nem beszélt korábban, ezért adták vissza az ügyét. Ezután kért fel V. János új ügyvédeket a védelmére.

A buszbaleset tárgyalására nem jött el a sofőr Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo információi szerint

a férfi személyesen járhatott Veronában október 29-én az élettársával együtt,

hogy megbízást adjon, de nem maradt a tárgyalására, ahol új ügyvédei arra hivatkoztak, hogy még nem volt idejük az irat átnézésre. A bíró emiatt napolta el a pert.

Decemberben folytatódik a per Fotó: Polyák Attila - Origo

A veronai ügyészek hat embert vádoltak meg a 2017. január 20-i, 17 halálos áldozatot követelő tragédiával kapcsolatban, amelyben magyar diákok busza szenvedett balesetet. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói utaztak, volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartott.

Egy franciaországi sítáborból jöttek hazafelé. Többen halálra égtek.

A veronai buszbaleset utáni pillanatok Forrás: AFP/Handout

A nyomok alapján

a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, majd egy felüljáró pillérjének csapódott.

A sofőr, aki a tragédia pillanatában a volán mögött ült, elaludhatott, mivel nem fékezett, és a kormányt sem rántotta el.

Henceg azzal, hogy megúszhatja

Annak ellenére, hogy V. János a baleset után azt mondta, ő vezette a buszt, ma már mindent tagad. Egyébként ő is megsérült. Fél órával az után, hogy a betonoszlopnak vezette az utasait, súlyos agyödémát kapott. Sokáig lábadozott.

- írta a Bors.

Az olaszországi buszbaleset Veronában ápolt utolsó sérültjét viszik a budapesti Honvédkórházba a Liszt Ferenc-repülőtérről 2017. február 24-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Mára viszont annyira jól van, hogy

- tette hozzá az Origo informátora, aki azt is elárulta, hogy annak ellenére, hogy V. János jogosítványát a tragédia után azonnal lefoglalták az olasz nyomozók, nemrég ismét volán mögé ülhetett. A helyi önkormányzatnál ugyanis, valószínűleg valamilyen trükkel,

például azzal, hogy elvesztette a vezetői engedélyét,

szerzett egy új jogosítványt, és

a volán mögé ült, még betegen.

Úgy tudjuk, amint kiderült, hogy kinek adtak jogosítványt, azonnal bevonták az iratot.