Fekete Péter: A kultúrpolitikának nemzetinek kell lennie

Fekete Péter, miniszteri biztos, MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté
Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Aki ismeri a gyökereit, az tud mibe kapaszkodni. A kapaszkodók elsősorban a család, az iskola és a szűkebb-tágabb környezetünk. A kultúrpolitikának pedig nemzetinek kell lennie –fogalmazott Fekete Péter kulturális államtitkár a Pesti Srácoknak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Fekete Péter elsődleges feladatának érzi, hogy elérjék: minden gyermek az általános iskolai évei alatt évente legalább egyszer eljusson egy előadó-művészeti intézménybe, a múzeumok, levéltárak megnyíljanak előttük annak érdekében, hogy közelebb hozzák a fiatalokat a kulturális-művészeti intézményekhez, amik számukra még viszonylag távoliak. Az új óvodapedagógiai programban nagyobb szerepet kap a nemzeti identitásra és keresztény értékre nevelés. Ennek célja, hogy egy 18-20 év körüli fiatalnak, ha elindul a nagyvilágban, legyenek olyan kapaszkodói, amivel el tud igazodni az új világban, de haza is talál.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár Forrás: Talán Csaba

Sok vita volt az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatai kapcsán. Fekete Péter most azt mondta: változások lesznek az NKA működésében.

Az NKA-nak a nemzeti kulturális célok megvalósítását kell szolgálnia, hangsúlyozottan nemzetpolitikai, és nem pártpolitikai értelemben. Nem szabadna, hogy egy szimpla pénzelosztó szervezet legyen. Ez a forrás azért van, hogy azokat a közösségeket, művészeket támogassa, akik a nemzeti céljainkkal egyetértve, azokat erősítve szeretnének alkotni - mondta.

Szeretnék, ha az NKA nemcsak pénzt osztogatna, hanem nyomon követné és segítené is a projektek megvalósítását. Ezentúl nem jár majd alanyi jogon a támogatás, helyette értékek mentén döntenek és támogatnak majd projekteket. Pénzt is adnak, de nem ez a legfontosabb, hanem a pályázók szakmai mentorálása.

Ahogyan a kormányzati politikában, úgy a kultúrpolitikában is fontos szerepet kap a család.

- tette hozzá az államtitkár.

Határokon átívelő kultúra

Amikor a magyar kultúráról beszélünk, akkor az összmagyarság kultúráját értük rajta - mondta Fekete Péter. A határon túli kisközösségeket, kulturális vállalkozásokat, intézményeket kiemelten támogatják majd és összekapcsolják a magyar intézményi hálózattal.

Az államtitkár bízik benne, hogy az ukrán kormánnyal is sikerül dűlőre jutni, korábban más szomszédos országokkal is sikerült nehezebb időszakokban megállapodni. Amit biztosan ígér, hogy

nem hagyják magukra a kárpátaljai magyarokat sem.