Szurikáták születtek Miskolcon

szurikáta, Miskolci Állatkert
Vágólapra másolva!
Három szurikátakölyök született a Miskolci Állatkertben júliusban. Szurikáták 2002 óta élnek Miskolcon, de a most született kölykök anyja tavaly érkezett a brnoi állatkertből.
Vágólapra másolva!

Júliusban a fehérpamacsos selyemmajmok és a gyűrűsfarkú makik mellett a szurikátacsapat is gyarapodott a Miskolci Állatkertben:

július közepén három kölyök született.

Szurikáták Miskolcon Forrás: Veress Tamas/Veress Tamas

Az állatkert első szurikátái 2002-ben érkeztek, azóta folyamatosan a látogatók kedvencei és rendszeres a gyermekáldás is a csapatban. Vérfrissítésre céljából a most világra jött kölykök anyja tavaly érkezett Brno állatkertjéből.

A Dél-Afrikában honos szurikáták utódai mintegy 11 hetes vemhesség után jönnek a világra.

Mivel a szabad természetben a csapat a maguk által ásott földalatti üregrendszerben él, így ennek biztonságában hozzák világra kicsinyeiket is, és az állatkerti kifutójukban is ilyen üregeket alakítottak ki maguknak, ahol a kölykök nyugodtan és biztonságban tudnak fejlődni. Miután a vakon és csupaszon született kölykök elkezdtek erősödni és a szemük is kinyílt, egyre bátrabban vállalkoztak a külvilág felfedezésére.

A három kicsi Forrás: Veress Tamas/Veress Tamas

A szurikáták természetes élőhelye a száraz, füves, bozótos félsivatag. Mivel itt számtalan veszély leselkedik rájuk a különféle ragadozó emlősök és madarak, valamint kígyók személyében, így

a szurikátacsapat valamely tagja mindig jellegzetes, felegyenesedett testtartásban, őrszemként kémleli környezetüket.

A csapat többi tagja ezalatt változatos táplálékát keresgéli: különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat fogyasztanak.