Ütőképes Magyar Honvédség nélkül nincs szuverén állam

Simicskó István
Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos(korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Örökérvényű igazság, hogy ütőképes Magyar Honvédség nélkül Magyarország nem lehet szuverén állam - közölte a honvédelmi miniszter a "170 éves a Magyar Honvédség" című programsorozat nyitórendezvényén szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Simicskó István azt mondta: nem sok nemzet van, amely olyan rövid idő alatt olyan erőt tudott volna felállítani, mint a Mészáros Lázár első hadügyminiszter irányításával 1848-ban felállított magyar hadsereg, amely

a világ akkor egyik legerősebb haderejével, az osztrák haderővel szemben állt helyt.

A miniszter szerint a nemzet kialakulásának időszakában a rendíthetetlen hazaszeretet, hit, szellemiség adta az erőt ahhoz, hogy akkor sok dicsőséges csatában álltak helyt a magyar katonák.

Simicskó István honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- emelte ki Simicskó István, aki hozzátette, hogy a már megkezdett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program nyomán a honvédségben elkezdődött a fejlődés időszaka.

Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte: 1848 előtt nem volt saját hadseregük a magyaroknak.

1848 tavaszán alig néhány hét alatt a semmiből jött létre a magyar honvédség, amely június végétől, július elejétől már a hadszíntéren harcolt.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára bemutatta az évfordulós arculatot és a rendezvény internetes megjelenését. Egyúttal meghirdette a "170 éves a Magyar Honvédség" rajzpályázatot és a "Tölts fel egy katonafotót!" online pályázatot.

A budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott rendezvényen - amelyen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, Benkő Tibor vezérkari főnök, továbbá a katonai alakulatok képviselői - bemutatták az 1848-49-es és a monarchia korabeli, az I. és a II. világháborús, az '56-os forradalom, továbbá a jelenkor egyenruháit és fegyverzetét. Külön kiállították Mészáros Lázár személyes tárgyait, továbbá

megnyitották azt az évforduló alkalmából szervezett vándorkiállítást is, amelyet az év folyamán országszerte több településre is elvisznek majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről