Törvényt sértett a Jobbik a lejárató plakátokkal

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék hatósági bejelentésre kezdte vizsgálni a 2017-es jobbikos plakáthelyek szerződéseit és számláit, amelyek alapján azt állapította meg, hogy a párt tiltott támogatást fogadott el - írta közleményében a szervezet. Az ÁSZ hamarosan nyilvánosságra hozza a Jobbikról készült jelentését.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék közölte: október elejéig többször is felszólították a Jobbikot, hogy nyújtsa be 2015-ös és 2016-os adatait a számvevőszéki ellenőrzéshez. A párt azonban ennek nem tett eleget. A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása miatt az ÁSZ az ügyészséghez fordult, amely 2018. március 6-ig meghosszabbította a nyomozást az ügyben.

Az ÁSZ azután kereste fel a Jobbikot, hogy hatósági jelzést kapott a 2017. első félévi plakátszerződéseivel, pontosabban az olcsó plakáthelyekkel kapcsolatban. A számvevőszék a hatósági kockázatjelzés során birtokába került dokumentumok alapján megállapította, hogy

a Jobbik tiltott támogatást fogadott el.

(A 2014. évi páttörtvény óta ugyanis a pártok nem fogadhatnak el vagyoni támogatást jogi személyektől és szervezetektől sem.)

Az ÁSZ december 6-án elküldte jelentését a Jobbiknak, erre 15 napuk van reagálni. Miután ez megtörtént, a számvevőszék nyilvánosságra hozza a jelentést.