Závecz: Óriási fölényben a Fidesz, hanyatlik a Jobbik

önkormányzati választás 2014 fidesz eredményváró logó
Fidesz szimpatizánsok és párttagok a Bálna központban 2014. október 12-én
Vágólapra másolva!
Nagyon jelentős fölénnyel vezeti a pártok versenyét a Fidesz-KDNP, miközben brutális őszi MSZP-zuhanás létható, és a DK már a szocialisták nyakán van - közölte legfrissebb felmérésben az ZRI Závecz.
Vágólapra másolva!

A Fidesz felfelé szálló ágban van, a július óta – amikor 24 százalékon állt – minden hónapban nőtt valamelyest a tábora.

Az elmúlt hetekben kis mértékben, 30-ról 31 százalékra emelkedett a kormánypártot preferálók aránya.

A második legerősebb politikai erő a Jobbik, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 százalékra csökkent a támogatók aránya - derült ki az ZRI Závecz legfrissebb felméréséből.

Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos. A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg: 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt-Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választópolgárok négytizede tartozik. Ebben a szavazói körben

a Fidesz 49 százalékot ér el, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos

– az MSZP zuhanása a biztos szavazók körében egészen rendkívüli; a szocialisták szeptemberben 17, most csak 12 százalékon állnak ebben a körben. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együtt-Párbeszéd, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A választások előtt nagyjából fél évvel érdemes a százalékos arányoknak megfelelő szavazói számokkal is illusztrálni a pártok táborának méretét.

A Fidesznek jelenleg két és félmillió híve van.

A Jobbik nagyjából nyolcszázezres támogatottsággal rendelkezik, a szocialista pártnak körülbelül 650 ezer híve van. A Demokratikus Koalíció mögött félmillió választópolgár áll, az LMP-nél 400 ezer főt találhatunk. Az 1-2 százalékos pártok tábora egyenként 100 ezer fő körül lehet, az Együtt-Párbeszéd kivételével inkább alatta.