A Jobbik úgy mosakszik, hogy közben benne áll az ürülékes vödörben

Köves Slomó
ortodox rabbi Köves Slomó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) óbudai zsinagóga rabbija Köves Slomó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) óbudai zsinagóga rabbija
Vágólapra másolva!
Köves Slomó reagált a Jobbik körül kipattant újabb antiszemita botrányra. Az EMIH vezető rabbija szerint nincs semmi meglepő Vonáék zsidózásában, hiszen a pártelnök még januárban is nyilvánosan zsidógyűlölő nyilatkozatot tett.
Vágólapra másolva!

A Jobbik az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből – ezt mondta Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Mandinernek, amikor Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő, és Zagyva-György Gyula, exjobbikos országgyűlési képviselő, jelenleg a jobbikos tiszavasvári önkormányzat alkalmazottja korábbi botrányos rádióbeszélgetése kapcsán kérdezték.

Köves Slomó Fotó: Bielik István - Origo

Mint azt megírtuk, a két jobbikos az auschwitzi haláltábor kapuján álló, hírhedt feliraton (Arbeit macht frei) viccelődött.

Apáti nevetve jegyezte meg, hogy "Semmi baj, a munka nemesít". Mire Zagyva György Gyula úgy reagált, ugyancsak nevetve, hogy "Meg néha szabaddá is tesz".

Apátiról ráadásul kedden egy másik beszélgetés részlete is előkerült, amelyben azt fejtegeti, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. De azt is megígérte, hogyha a Jobbik kormányra kerül, eltakarítják ezeket az érdekköröket.

A Mandiner megkeresésére Köves rabbi a következőket reagálta a botrány kapcsán:

„Az idézett hangfelvétel sajnos nem lep meg. Egy olyan párt képviselője mondta, amely az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?"

Az EMIH vezetője arra a kérdésre, hogy a Jobbik és a baloldal esetlegesen összefoghat-e egymással, visszautalt egy korábbi, Magyar Narancsban megjelent cikkére. „Az álláspontom azóta sem változott" - jelentette ki. A januári írásban Köves Slomó annak a véleményének adott hangot, hogy a Jobbikkal összefogni nem gusztus kérdése, hanem egy ilyen lépés alapvető emberi és morális normákról szól.