A Jobbik nem távolodott el az antiszemitizmustól, tévedés rájuk szavazni

Apáti István
Budapest, 2017. november 14. Apáti István, a Jobbik vezérszónoka a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Jobbik nem bizonyította hitelesen, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól, tévedés lenne a baloldali szavazók részéről átszavazni rá, Apáti István mondatai pedig nyíltan zsidóellenesek – nyilatkozta Gerő András a Mandinernek.
Vágólapra másolva!

Kedden az Origo is bemutatta azt a hangfelvételt, amelyen Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő beszél arról a Szent Korona Rádió 2011. július 23-i adásában, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és arról, hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált.

A Mandiner megkérdezte Gerő András történészt arról, hogy szerinte össze kellene-e fognia a baloldalnak a Jobbikkal. "A Jobbikkal egyetlenegy olyan politikai pártnak sem kellene összefognia, amelyik a magyar alkotmány, illetve alaptörvény talaján áll - mondta Gerő. - A magyar alkotmány ugyanis az ország működéséből normatíve kizárja a rasszizmust" - tette hozzá.

A Jobbik eleddig nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól - mondta Gerő. Szerinte ha a baloldali szavazók úgy gondolnák, hogy a Fidesznél nincs rosszabb, és átszavaznának a Jobbikra, azzal - nem először - tévednének.

A tévedés árát pedig nemcsak ők, hanem az egész ország fizetné meg.

Apáti egy nyíltan zsidóellenes szöveget adott elő, amely egyszerre tartalmazza az úgymond "régi" és az "új" előítéleteket; szép példája a hagyományos zsidóellenesség és az Izrael-ellenesség összefonódásának. Úgy látja, a Jobbik politikusai most abban az állapotban vannak, amelyben a franciák egy része leledzett 1871, Elzász-Lotaringia elvesztése után. A megsemmisítő francia vereség és területvesztés után azt mondták: sohasem beszélni róla, de mindig gondolni rá. Így áll most a Jobbik a rasszizmussal - mondta Gerő András.