Elővettük a magyar kriminalisztika legrejtélyesebb ügyét

Farkas Helga
1991. július 11-én készített felvétel a Szegeden elrabolt Farkas Helgáról. MTI Fotó: Németh György
Vágólapra másolva!
Farkas Helga ügye a mai napig a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb rejtélye, még ma sem tudjuk, hogy pontosan mi történt 1991. június 27-én. Kovács Lajos maga is nyomozott az emberrablási ügyben, elmondása szerint nagyon nehezen tudta elengedni, évekkel a bűntény után is szemmel tartotta a két leggyanúsabb férfit, Csapó Józsefet és Juhász Benedeket.
Vágólapra másolva!

Farkas Imre és családja Orosházán éltek, több vendéglőjük is volt. Nagyon jómódú volt a család, olyannyira, hogy Helga érettségi ajándéka egy piros Mazda MX-5-ös volt, ami – főleg akkor - elég drágának számított.

Forrás: MTI/Németh György

- meséli Kovács Lajos, aki az ügyben nyomozott. A család átköltözött Szegedre, de folyton visszajártak Orosházára a vendéglők és a barátok miatt. Csapó József udvarolt Helgának, de a lány elhajtotta. 1991. június 27-én Farkas Imréné és a két lánya, két autóval indult vissza Szegedre Orosházáról, de

Helga autójában olajat kellett cserélni, ezért a lány egyedül maradt. Az anyja hiába várta, nem ért vissza, felhívta Helga barátját, ő azt mondta, hogy már elindult.

Az anya kocsiba ült és kétszer végigjárta a Szeged-Orosháza utat, de nem találta meg a lányát. Amikor hazaért, felhívta a férjét, aki tárgyaláson volt Budapesten. Farkas Imre hazaindult, közben

megérkezett az első zsaroló telefon, 500 ezer márkát követeltek Helgáért.

Kovács Lajos Fotó: Mudra László - Origo

„Több elmélet is van, hogy miért rabolták el Farkas Helgát"- mondja a nyomozó. Valaki szerint

az apja a határon mozgott a vállalkozó és a bűnözői élet között,

és az alvilági üzlettársai próbáltak pénzt kicsikarni tőle.

- találgat Kovács Lajos. A harmadik lehetőség a legvalószínűbb, miszerint

a lányt Csapó József és Juhász Benedek rabolta el, akik baráti viszonyban voltak a lánnyal.

Az elrablása előtt pár nappal Helga és a húga a piros sportkocsival hajtottak Orosházára, útközben követni kezdte őket egy Ladával Csapó és Juhász.

- meséli tovább Kovács. Mivel a lányok megismerték a fiúkat, félreálltak és beszélgetni kezdtek, Csapó addig könyörgött Helgának, amíg az megengedte neki, hogy vezesse a Mazdát. Elmentek egy körre, addig Juhász és Kinga, Helga húga ott maradtak a Ladával. „Ez kísértetiesen közel történt ahhoz a helyhez, ahol pár nappal később elrabolták Helgát"- mondja a nyomozó. Sokak szerint ez volt a próba.

Kovács Lajos Fotó: Mudra László - Origo

Az első zsaroló telefont Kinga vette fel, a többit már az apja fogadta. Az elrablók figyelmeztették a férfit, hogy ne szóljon a rendőrségnek, „de a felesége már az első hívás után bejelentést tett, még mielőtt beszélt volna a férjével".

Az emberrablók mindig egy nyilvános fülkéhez szervezték a pénzátvételt, de a rendőrség miatt soha nem mertek ott megjelenni.

Három nap alatt 14-szer hívták a zsarolók a családot.

„A megtalált sportkocsiban a kutyák azonosították Csapó Benedek szagát"- mondja tovább a nyomozó. Már ez is nagyon gyanús volt, de ami még inkább az, hogy a telefonhívások helyét meg tudták állapítani. Csapó és Juhász azt mondta, hogy abban a három napban ők Budapest és Szeged között ingáztak, és útközben megálltak telefonálgatni a haveroknak.

- folytatja Kovács Lajos.

Budapestről és Szegedről is volt egybeeső telefon. „De ez még mindig nem érte el azt a szintet, hogy gyanúsítsák őket, ráadásul a lány nem volt sehol". Elkezdték őket kihallgatni, és ezután nem jött több zsaroló telefon, megijedtek. A pénzt nem adták át soha, és a lány sem lett meg.

A két férfinak volt egy jó barátja, Emil. „Őt egy támadható pontnak láttam, hátha ő mond valamit"- mondja a nyomozó. Majdnem hat év telt el, amikor Emilt lecsukták rablásért.

Először nem akart mondani semmit, de hetek múlva hívta Kovácsot, hogy szeretne vele beszélni.

„Kiderült, hogy pár hónappal korábban volt egy emberrablás Kecskeméten, aminek az egyik elkövetője Juhász Benedek volt. Emil azt mondta, hogy a körözött Benedeket Csapó rejtegeti, mert ki akar szökni a balkáni háborúba, de szerinte nem ment ki, hanem Csapó megölte". Emil feltételezte, hogy a Kőrös egyik ágában van a holttest, de ott nem találták meg. Időközben találtak egy holtestet Gárdony közelében egy mezőgazdasági terület öntőző csatornájában.

- mondja Kovács Lajos. Csapó ölhette meg, mert félt, hogy a másik emberrablás miatt elkapják Juhászt, ő pedig beszélni fog.

A családja egész addig azt hitte, hogy Juhász Benedek eltűnt, de így már el tudták temetni.

- folytatja a nyomozó. Az ügyészség megvádolta Csapót.

Fotó: Mudra László - Origo

Juhász felesége a bíróságon is elmondta, hogy a férje és Csapó rabolták el Farkas Helgát, akit egy orosházi garázs szerelőaknájában tartottak fogva.

„Az asszony elmondása szerint egy ideig Helga is együttműködött az elrablóival, mert kapott volna a pénzből"

- mondja Kovács. Helga nagyon szerette az apját, de 18 évesen nagyon önálló akart lenni, emiatt sokat veszekedett az apjával. Az önálló élet elkezdéséhez jól jött volna neki a pénz. Miután a pénzt nem tudták átvenni, és már gyanakodni is kezdtek rájuk, a lányt nem engedhették el, mert akkor lebuktak volna, ezért Csapó zsákot húzott a fejére és megfojtotta.

A holttestet kivitték egy erdőbe, gázolajjal leöntötték és elégették.

„Átvizsgáltuk a területet, de nem találtunk maradványokat, szóval nem lehetett bizonyítani, hogy valóban így volt". Voltak más tanúk is, akik hasonló történetet mondtak el, nekik is Benedek mesélte el, csak nem annyira részletesen, mint a feleségének.

Csapót először 22 év börtönre ítélte a bíróság, de a legfelsőbb bíróság felmentette a társa meggyilkolásáért emelt vád alól, ezért a büntetését 10 évre csökkentette. Mindössze a Farkas Helga-ügy miatt ítélték el, abban az ügyben is csak személyes szabadság megsértése, és zsarolás miatt. Vagyis gyilkosságért, és emberrablásért nem.

Ma külföldön él.

Ez az eset volt Magyarországon az első emberrablás a rendszerváltás után. A mai napig nem tudjuk pontosan mi történhetett, ami biztos, a pénzt nem kapták meg az emberrablók, Helga pedig nem került elő soha.